


Lekkie placuszki z kolorową sałatką. Soję proponuję ugotować wieczorem, wtedy śniadanie przygotujemy w mig:).
Soję zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić i zalać świeżą wodą. Gotować przez około 2 godziny, aż ziarna soi zmiękną. Ugotowaną soję przecedzić i przestudzić. Za pomocą blendera soję z mlekiem zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni formować z ciasta niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Placki odwracać na drugą stronę bardzo ostrożnie ponieważ są delikatne. Muszą być dobrze zarumienione zanim odwrócimy. Paprykę, szalotki oraz jajko pokroić w drobną kostkę. Orzechy drobno posiekać, a awokado pokroić w średniej grubości kostkę. Sok z cytryny, olej, jogurt oraz musztardę zmiksować , doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Usmażone placuszki sojowe podawać z sałatką.