Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Pyszny sos do hamburgerów gotowy! Przed podaniem możesz wstawić sos do lodówki na około godzinę, aby wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.

Składniki

3 łyżka majonez
2 łyżka pikantny keczup
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka musztarda francuska (możesz użyć także innej ulubionej musztardy)
1/2 łyżeczka cukier
1/2 łyżeczka ziołq prowansalskie
1 szczypta curry
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
148 kcal
Tłuszcz
14.7 g
Węglowodany
3.33 g
Błonnik
0.55 g
Białko
0.25 g
Sól
0.25 g

Opis wykonania

Przepis na sos do burgera jest banalnie prosty – wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić sos na godzinę do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

Domowy sos do burgerów można zrobić w wersji pikantnej, jak i łagodnej – wystarczy zamienić ostre składniki na łagodne i dodać ciut więcej cukru.

Amerykański sos do hamburgerów ma w składzie ogórki konserwowe. Pikle z octem uzupełniają słodko-ostry smak. Wystarczy ogórki pokroić na bardzo małą kostkę, a jeszcze wygodniej będzie użyć do tego małego pojemnika do blendera i je poszatkować.

Porada

Prosty, szybki i smaczny sos do burgerów idealnie pasuje do wszystkich rodzajów hamburgerów, nie tylko wołowych. Wyrazista musztarda, odrobina curry i pikantny keczup ożywią smak hamburgera i sprawią, że będzie jeszcze bardziej soczysty. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję sosu do burgerów możesz zamienić pikantny keczup na jego łagodną wersję. Aby ułatwić sobie dokładne połączenie wszystkich składników sosu możesz użyć trzepaczki do jajek, która nada mu dodatkowej lekkości i puszystości.

Bosh Logo
Bosh

Porada: aby ułatwić sobie dokładne połączenie wszystkich składników, sosu do hamburgera możesz użyć trzepaczki do jajek, która nada mu dodatkowej lekkości i puszystości. Jeszcze szybszym sposobem jest skorzystanie z blendera ręcznego Bosch, który bardzo szybko połączy wszystkie składniki w idealny, kremowy sos.

Domowy sos do hamburgerów można wzbogacić szczyptą wędzonej papryki, która daje lekko ostry posmak.

>> Sprawdź też: jak zrobić sos BBQ?

Jaki sos do domowego burgera mięsnego będzie najlepszy? Wyrazisty, nieco pikantny, by wzbogacić smak wołowin. Do kanapek rybnych warto dać sos bez dodatku keczupu, który zastępujemy świeżo krojonym koperkiem.

Jak zrobić sos hamburgerowy dla dzieci? Wystarczy zrezygnować z ostrych składników, a majonez zastąpić jogurtem greckim.

Podanie

Podajemy razem z ulubionym burgerem, zarówno w wersji mięsnej, jak i burgerem wegetariańskim z fasoli. Ilość sosu zależy od indywidualnych upodobań.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy