Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowe burgery

Opis wykonania

Domowe burgery w chrupiącej bułce i z ulubionymi dodatkami to szybka i smaczna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.

1

Cebulę i czosnek na burgery pokrój w drobną kostkę (czosnek możesz również wycisnąć za pomocą praski), następnie podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy się lekko zeszkli, odstaw do wystygnięcia.

2

Mięso mielone przełóż do miski, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wbij jajko, dodaj keczup i musztardę oraz łyżeczkę wody. Składniki połącz ze sobą, najlepiej za pomocą dłoni. Następnie dodaj wystudzoną, podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Mieszaj tak długo, aż całość dobrze połączy się ze sobą, a mięso będzie zwarte.

3

Z tak przygotowanego mięsa na burgery uformuj kotlety, odrobinę większe niż średnica bułki (mięso podczas smażenia nieco zmniejszy swoją objętość). Burgery ułóż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i smaż po około 3-4 minuty z każdej strony. Kontroluj proces smażenia, aby kotlety były ładnie zarumienione, ale nie za suche. Sekretem pysznego, domowego hamburgera jest soczyste mięso.

4

Bułki przekrój na pół i delikatnie podgrzej w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj sosem obie połówki pieczywa po ich wewnętrznej stronie, a następnie rozpocznij nakładanie poszczególnych składników hamburgera, zaczynając od sałaty (np. sałata, pomidor, burger, ser, plasterki ogórka, cebula). Tak przygotowane domowe hamburgery są gotowe do spożycia.