Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowe burgery w chrupiącej bułce i z ulubionymi dodatkami to szybka i smaczna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

Kotlet do hamburgera:
500g mięsa mielonego wołowego (może być również drobiowe, według uznania)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka wody
2 łyżki keczupu
2 łyżki musztardy
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatki:
4 bułki do hamburgerów, np. z sezamem
4 plastry żółtego sera (może być cheddar)
1 czerwona cebula
2-3 ogórki konserwowe
4 plasterki pomidora
4 liście sałaty
Keczup, musztarda lub majonez (może być również inny ulubiony sos, np. BBQ, salsa lub czosnkowy)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
438.5 kcal
Tłuszcz
13.1 g
Węglowodany
35.5 g
Błonnik
43.4 g
Białko
1.6 g
Sól
1.4 g

Opis wykonania

Cebulę i czosnek na burgery pokrój w drobną kostkę (czosnek możesz również wycisnąć za pomocą praski), następnie podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy się lekko zeszkli, odstaw do wystygnięcia.

Mięso mielone przełóż do miski, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wbij jajko, dodaj keczup i musztardę oraz łyżeczkę wody. Składniki połącz ze sobą, najlepiej za pomocą dłoni. Następnie dodaj wystudzoną, podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Mieszaj tak długo, aż całość dobrze połączy się ze sobą, a mięso będzie zwarte.

Porada

Do domowych burgerów możesz również dodać odrobinę prażonej cebulki, aby były jeszcze bardziej chrupiące.



Bosh Logo
Bosh

Z tak przygotowanego mięsa na burgery uformuj kotlety, odrobinę większe niż średnica bułki (mięso podczas smażenia nieco zmniejszy swoją objętość). Burgery ułóż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i smaż po około 3-4 minuty z każdej strony. Kontroluj proces smażenia, aby kotlety były ładnie zarumienione, ale nie za suche. Sekretem pysznego, domowego hamburgera jest soczyste mięso.

Bułki przekrój na pół i delikatnie podgrzej w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj sosem obie połówki pieczywa po ich wewnętrznej stronie, a następnie rozpocznij nakładanie poszczególnych składników hamburgera, zaczynając od sałaty (np. sałata, pomidor, burger, ser, plasterki ogórka, cebula). Tak przygotowane domowe hamburgery są gotowe do spożycia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babylington
Domowy fast food jest pyszny i zdrowy.
Kozinho.1985
Mega. Uwielbiam robić burgery w domu. Lubię dodać coś nietypowego jak np. masło orzechowe, figę, ser pleśniowy
Aleksandra J
Bardzo dobre ☺️
bsylvia
Domowy burger to zawsze lepszy pomysł. Smaczna propozycja - polecam!
fiziowaaa
Domowe najlepsze, pycha