


Domowe burgery w chrupiącej bułce i z ulubionymi dodatkami to szybka i smaczna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Cebulę i czosnek na burgery pokrój w drobną kostkę (czosnek możesz również wycisnąć za pomocą praski), następnie podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy się lekko zeszkli, odstaw do wystygnięcia.
Mięso mielone przełóż do miski, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wbij jajko, dodaj keczup i musztardę oraz łyżeczkę wody. Składniki połącz ze sobą, najlepiej za pomocą dłoni. Następnie dodaj wystudzoną, podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Mieszaj tak długo, aż całość dobrze połączy się ze sobą, a mięso będzie zwarte.
Z tak przygotowanego mięsa na burgery uformuj kotlety, odrobinę większe niż średnica bułki (mięso podczas smażenia nieco zmniejszy swoją objętość). Burgery ułóż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i smaż po około 3-4 minuty z każdej strony. Kontroluj proces smażenia, aby kotlety były ładnie zarumienione, ale nie za suche. Sekretem pysznego, domowego hamburgera jest soczyste mięso.
Bułki przekrój na pół i delikatnie podgrzej w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj sosem obie połówki pieczywa po ich wewnętrznej stronie, a następnie rozpocznij nakładanie poszczególnych składników hamburgera, zaczynając od sałaty (np. sałata, pomidor, burger, ser, plasterki ogórka, cebula). Tak przygotowane domowe hamburgery są gotowe do spożycia.