Sos do steków z czerwonego wina
![Sos do steków z czerwonego wina](https://akademiasmaku.pl/storage/7935/conversions/sos-do-stekow-z-czerwonego-wina-5121-single.webp)
2 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Sos do steków z czerwonego wina
Sos do steków z czerwonego wina
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10327/conversions/2NSAAOaEmdqWTL-thumb.webp)
Na lekko rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, ziarna jałowca i rozmaryn. Dodaj sól i chwilę smaż na płycie grzewczej.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10328/conversions/qL1Qjw9CsKAgQy-thumb.webp)
Całość zalej winem, zredukuj do momentu zmniejszenia objętości do ok. połowy płynu.
Wyjmij ząbek czosnku, ziarna jałowca i rozmaryn, dodaj łyżkę miodu i chwilę redukuj.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10329/conversions/35uIXwdpINiiit-thumb.webp)
Na koniec dodaj zimne masło i mieszaj. Sos do steków powinien się zagęścić.
Podawaj lekko podgrzany w sosjerce do polania bezpośrednio na talerzu.
Komentarze