Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos z czerwonego wina pachnący masłem, jałowcem i rozmarynem jest idealnym uzupełnieniem steków. Sos to steka to nieodłączny element tego dania, warto, by był naprawdę wyjątkowy!

Składniki

200 ml - czerwonego wina wytrawnego
1 łyżka - masła
8 ziaren - jałowca
1 gałązka - rozmarynu
1 łyżka - miodu
- sól
50 g - zimnego masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
352.5 kcal
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
11.3 g
Błonnik
0.6 g
Białko
0.6 g
Sól
1 g

Opis wykonania

1

Na lekko rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, ziarna jałowca i rozmaryn. Dodaj sól i chwilę smaż na płycie grzewczej.

2

Całość zalej winem, zredukuj do momentu zmniejszenia objętości do ok. połowy płynu.

Wyjmij ząbek czosnku, ziarna jałowca i rozmaryn, dodaj łyżkę miodu i chwilę redukuj.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Na koniec dodaj zimne masło i mieszaj. Sos do steków powinien się zagęścić.

Podawaj lekko podgrzany w sosjerce do polania bezpośrednio na talerzu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Świetnie pasuje do mięs, ja użyłam do tataki wołowego (przepis też można znaleźć tu na stronie)