Sos jogurtowy na grilla

4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Dania z rusztu będą znacznie smaczniejsze jeśli wzbogacisz je odpowiednio dobranym sosem. Dziś proponuję sos jogurtowy z dodatkiem mięty, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem i warzywami.
Składniki
180 ml - gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka - soku z cytryny
0,5 szklanki - listków mięty
1 łyżka - oliwy
- sól, pieprz
Do podania:
kilka listków - mięty
Sos jogurtowy na grilla
Sos jogurtowy na grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Listki mięty umieść w pojemniku blendera, dodaj łyżkę oliwy i zmiksuj.

Dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny i ponownie zmiksuj do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.
Na koniec dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj.

Podawaj jako dodatek do dań z grilla w osobnych naczyniach, udekorowany listkami świeżej mięty.
Komentarze