Spaghetti all pomodoro - makaron w sosie pomidorowym
4 porcje
40 min
Łatwe
Kuchnia włoska jest zarówno prosta, jaki przepyszna. Polecamy spaghetti all pomodoro - makaron w sosie pomidorowym z aromatycznymi ziołami.
Składniki
300 g.makaronu spaghetti
800 g. pomidorów w zalewie bez skórki
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanego lubczyku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100g, sera parmezan
sól,pieprz,cukier,oregano do smaku
Spaghetti all pomodoro - makaron w sosie pomidorowym
Spaghetti all pomodoro - makaron w sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al"dente w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy,hartujemy zimną wodą.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę,wrzucamy posiekaną cebulę,podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli wlewamy pomidory z puszki,dodajemy lubczyk,posiekany czosnek doprawiamy do smaku,miksujemy chwilkę blenderem tak żeby zostały kawałki pomidorów. Do sosu dodajemy makaron,dusimy kilka chwil tak aby makaron wchłonął sos pomidorowy. Doprawiamy do smaku.Spaghetti porcjujemy na głębokie talerze,posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz potartym serem.Smacznego
Komentarze