Spaghetti frittata
4 porcje
Średnie
Frittata to włoskie danie, którego głównym składnikiem są jajka. Jest bardzo podobna do omletu.
Składniki
4 szt. Jajka
250 g Makaron spaghetti
50 g Parmezan
3 łyżka Pocięty por
6 łyżka Olej
1 łyżeczka Czosnek granulowany
1 łyżeczka Pieprz
Spaghetti frittata
Spaghetti frittata
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spaghetti gotujemy al dente, odstawiamy do wystudzenia. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy por, czosnek, ser, wystudzony makaron i mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wlewamy makaron i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu - od czasu do czasu potrząsając patelnią, jak przy naleśnikach. Gdy spód frittaty będzie usmażony na złoto, powoli zsuwamy makaron na talerz.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe 3 łyżki oleju i ponownie zsuwamy makaron, ale tą niepodpieczoną stroną. Smażymy ponownie pod przykryciem na złoty kolor. Podajemy na ciepło, pokrojoną w trójkąty.
Komentarze