Spaghetti warzywne z grecką nutą
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Spaghetti warzywne z grecką nutą
Spaghetti warzywne z grecką nutą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm szparagi od dołu. Tą samą obieraczką po długości, zaczynając od główki (główkę pozostawiamy w całości) tniemy na długie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy ok. 2 min, następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cukinię i marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente). Spaghetti podajemy z bazylią tajską i czerwoną.
Komentarze