Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią

Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sprężysty makaron, dużo oliwy i smak czosnku i chilli. Uwielbiam to połączenie, a z dodatkiem świeżej natki pietruszki i dyni jest obłędne.

Składniki

100 ml Oliwa z oliwek
400 g Makaron spaghetii
300 g Kawałki dyni - obrane
1 garść Natka pietruszki
2 g Czosnek - ząbki
1 łyżeczka Chili pokruszone
2 łyżeczka Świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

Kawałki dyni gotujemy przez 15-20 minut, najlepiej by był lekko twarde. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do wysuszenia. Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawę chilli, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych