Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią
4 porcje
Średnie
Sprężysty makaron, dużo oliwy i smak czosnku i chilli. Uwielbiam to połączenie, a z dodatkiem świeżej natki pietruszki i dyni jest obłędne.
Składniki
100 ml Oliwa z oliwek
400 g Makaron spaghetii
300 g Kawałki dyni - obrane
1 garść Natka pietruszki
2 g Czosnek - ząbki
1 łyżeczka Chili pokruszone
2 łyżeczka Świeżo mielony pieprz
Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią
Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kawałki dyni gotujemy przez 15-20 minut, najlepiej by był lekko twarde. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do wysuszenia. Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawę chilli, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze