Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowym

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszny pomysł na szybki obiad.

Składniki

500 g makaron spaghetti
250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
400 g śmietanki 30%
140 g pomidorów suszonych z zalewy (po odsączeniu)
1 szt. średnia cukinia
1 szt. szalotka
ząbek czosnku
garść liści bazylii
parmezan do posypania
2 łyżka łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 szt. jajko
0.5 szklanka lodowatej wody
2 szczypta sól

Opis wykonania

Mięso mielone, jajko, wodę, zioła prowansalskie oraz sporą ilość pieprzu i soli umieszczam w misie a następnie wyrabiam mięso i formuję zgrabne pulpety. Do dużego garnka wlewam wodę z solą a następnie gotuje makaron wg opisu na opakowaniu. W między czasie rozgrzewam na patelni oliwę i wrzucam pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Na zeszkloną szalotkę układam pulpety, chwileczkę podsmażam po czym wlewam śmietankę. Doprawiam solą i pieprzem, delikatnie redukuję śmietankę i dodaję pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy oraz pokrojoną w paski cukinię (obieram bez gniazda nasiennego). Podaje makaron z pulpetami, polewam sosem, z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość posypuję świeżo startym parmezanem oraz świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych