Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowym

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszny pomysł na szybki obiad.

Składniki

500 g - makaronu spaghetti
250 g - mięsa mielonego z szynki wieprzowej
400 ml - śmietanki 30%
140 g - pomidorów suszonych z zalewy (po odsączeniu)
1 szt. - cukinii średniej wielkości
1 szt. - szalotki
2 łyżki - oliwy
1 szt. - jajka
1/2 szklanki - lodowatej wody
2 szczypty - soli
1 łyżeczka - ziół prowansalskich suszonych
1 ząbek - czosnku
garść - liści bazylii
- parmezan do posypania

Opis wykonania

Mięso mielone, jajko, wodę, zioła prowansalskie oraz sporą ilość pieprzu i soli umieszczam w misie a następnie wyrabiam mięso i formuję zgrabne pulpety. Do dużego garnka wlewam wodę z solą a następnie gotuje makaron wg opisu na opakowaniu. W między czasie rozgrzewam na patelni oliwę i wrzucam pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Na zeszkloną szalotkę układam pulpety, chwileczkę podsmażam po czym wlewam śmietankę. Doprawiam solą i pieprzem, delikatnie redukuję śmietankę i dodaję pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy oraz pokrojoną w paski cukinię (obieram bez gniazda nasiennego). Podaje makaron z pulpetami, polewam sosem, z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość posypuję świeżo startym parmezanem oraz świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego :)

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ila
pyszny, szybki obiad