Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekkie, orzeźwiające i chrupkie jednocześnie spring rolls z dodatkiem kurczaka to nasza propozycja na zdrowy fast food. Musicie spróbować!

Składniki

- papier ryżowy
50 g - makaraon sojowy
- sałata masłowa
1 szt. - marchewki
1 szt. - ogórka zielonego
1 szt. - fileta z kurczaka
1 łyżka - sosu ostrygowego
1 łyżka - sosu sojowego
1 łyżeczka - cukru
2 szt. - papryczek chili w zalewie
- imbir świeży
1 łyżeczka - oleju kokosowego
1-2 łyżeczki - sosu rybnego
- czosnek
1 szt. - papryczki chili
- sok z limonki
1 łyżka - cukru
2-3 łyżki - wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
222 kcal
Tłuszcz
3.5 g
Węglowodany
33.1 g
Błonnik
14.4 g
Białko
1.9 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Przygotowanie farszu: Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać a następnie pokroić w cienkie paski. W woku lub na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić drobno posiekane papryczki chili oraz świeżo starty imbir. Przesmażyć dosłownie chwilkę i dodać kawałki kurczaka oraz marchew. Dodać sos ostrygowy, sos sojowy oraz cukier i smażyć ok. 5 min. Ogórka przekroić wzdłuż i wydrążyć z nasion i pokroić w paseczki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.

Zwijanie: Każdy płatek papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie do chwili kiedy stanie się elastyczny i przełożyć na talerz. Na środku płatka ułożyć liść sałaty, następnie makaron, warzywa oraz kurczaka. Rolki zwijamy podobnie jak krokiety tzn. dolny brzeg nakładamy na farsz, następnie boki zakładamy do środka i całość delikatnie, ale ciasto zawijamy.

Przygotowanie sosu: Do rondelka wlewamy sos rybny, cukier, wodę, oraz wyciśnięty sok z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę. Całość zagotowujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści. Studzimy i przelewamy do miseczki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych