Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro
Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie farszu: Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać a następnie pokroić w cienkie paski. W woku lub na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić drobno posiekane papryczki chili oraz świeżo starty imbir. Przesmażyć dosłownie chwilkę i dodać kawałki kurczaka oraz marchew. Dodać sos ostrygowy, sos sojowy oraz cukier i smażyć ok. 5 min. Ogórka przekroić wzdłuż i wydrążyć z nasion i pokroić w paseczki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.
Zwijanie: Każdy płatek papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie do chwili kiedy stanie się elastyczny i przełożyć na talerz. Na środku płatka ułożyć liść sałaty, następnie makaron, warzywa oraz kurczaka. Rolki zwijamy podobnie jak krokiety tzn. dolny brzeg nakładamy na farsz, następnie boki zakładamy do środka i całość delikatnie, ale ciasto zawijamy.
Przygotowanie sosu: Do rondelka wlewamy sos rybny, cukier, wodę, oraz wyciśnięty sok z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę. Całość zagotowujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści. Studzimy i przelewamy do miseczki.
Komentarze