


Limonka, mięta oraz chilli w połączeniu ze świeżym tuńczykiem, rozbudzą zmysły niejednego smakosza tej ryby. Przepisy na ryby pozwalają zajadać się nimi do woli!
Do szklanej misy włożyć oczyszczone steki z tuńczyka. W oddzielnej miseczce przygotować drobno pokrojony czosnek, z sokiem z jednej limonki, jedną drobno posiekaną papryczką chilli (bez ziarenek), drobno startym imbirem, 4 łyżkami sosu sojowego i łyżką oliwy. Dokładnie wymieszać i zalać mieszanką steki. Odstawić do lodówki na 30minut. W oddzielnej miseczce przygotować dressing z soku z jednej limonki, pokrojonej mięty, drobno pokrojonej papryczki chilli (bez ziarenek) oraz 2 łyżek sosu sojowego (można tu użyć również jasnego sosu sojowego). Po wyjęciu steków z lodówki należy odczekać około 10 minut przed rozpoczęciem smażenia. W między czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić steki z marynaty (zachować ją do smażenia) i nagrzać patelnię zwykłą lub grill do wysokiej temperatury smarując powierzchnię delikatnie oliwą. Umieścic steki na rozgrzanej patelni smarując wierzchnią stronę odrobiną zachowanej marynatą. Smażyć około 3 minut, delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty ( do momentu kiedy środek będzie lekko różowy. Rozłożycz makaron na talerze, ułożyć tuńczyka na wierzchu i polać wszystko wcześniej przygotowanym dressingiem. Ozdobić miętą lub kolędrą.