Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Stek z tuńczyka z makaronem tagliatelle

Stek z tuńczyka z makaronem tagliatelle
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Limonka, mięta oraz chilli w połączeniu ze świeżym tuńczykiem, rozbudzą zmysły niejednego smakosza tej ryby. Przepisy na ryby pozwalają zajadać się nimi do woli!

Składniki

2 szt. stek z tuńczyka
6-7 łyżka sos sojowy
1 szt. czosnek ząbki
2 szt. średnie papryczki chilli
korzeń imbiru około 1 cm
1 garść mięta
2 szt. limonka
1-2 łyżka oliwa z oliwek
150 g makaron tagliatelle

Opis wykonania

Do szklanej misy włożyć oczyszczone steki z tuńczyka. W oddzielnej miseczce przygotować drobno pokrojony czosnek, z sokiem z jednej limonki, jedną drobno posiekaną papryczką chilli (bez ziarenek), drobno startym imbirem, 4 łyżkami sosu sojowego i łyżką oliwy. Dokładnie wymieszać i zalać mieszanką steki. Odstawić do lodówki na 30minut. W oddzielnej miseczce przygotować dressing z soku z jednej limonki, pokrojonej mięty, drobno pokrojonej papryczki chilli (bez ziarenek) oraz 2 łyżek sosu sojowego (można tu użyć również jasnego sosu sojowego). Po wyjęciu steków z lodówki należy odczekać około 10 minut przed rozpoczęciem smażenia. W między czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić steki z marynaty (zachować ją do smażenia) i nagrzać patelnię zwykłą lub grill do wysokiej temperatury smarując powierzchnię delikatnie oliwą. Umieścic steki na rozgrzanej patelni smarując wierzchnią stronę odrobiną zachowanej marynatą. Smażyć około 3 minut, delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty ( do momentu kiedy środek będzie lekko różowy. Rozłożycz makaron na talerze, ułożyć tuńczyka na wierzchu i polać wszystko wcześniej przygotowanym dressingiem. Ozdobić miętą lub kolędrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy