Szaszłyki rybne
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Szaszłyki z czarniaka lub jazgarza z pomidorami koktajlowymi i papryką.
Składniki
600 g filetów z czarniaka lub jazgarza
cebule
2 łyżka soku z cytryny
sól
2 łyżka oleju
cytryna
dużych pomidorów koktajlowych
papryka
czosnek w proszku
Szaszłyki rybne
Szaszłyki rybne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać filety rybne w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Obrać cebulę i bardzo drobno posiekać. Sok z cytryny, cebulę, sól i oliwę z oliwek dobrze wymieszać w misce. Obtoczyć w mieszaninie kostki rybne i pozostawić do marynowania w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę. Pociąć cytrynę na ósemki. Rybę, pomidory koktajlowe i ósemki cytryny naprzemiennie ułożyć obok siebie w formie. Gotować w podany sposób. Przed podaniem doprawić szaszłyki rybne solą, papryką i czosnkiem w proszku.
Sposób nastawiania:
Grill z cyrkulacja powietrza: 230-250 stopni Celsjusza oraz
mikrofalówka 180 W, 15-20 minut.
Wskazówka: rożna drewniane należy namaczać przez co najmniej godzinę. W tym celu należy napełnić wodą duże naczynie i włożyć w nie rożna drewniane. Obciążyć rożna ciężkim przedmiotem, np. miską.
Komentarze