Szpinakowo-ryzowe kotleciki z wedzoną makrelą i serem brie w otrębowej panierce
7 porcje
40 min
Łatwe
Pyszne, zdrowe i pożywne.
Składniki
150 g Ser brie
400 g Rozdrobniony szpinak
100 g Ryż
220 g Wędzona makrela
4 szt. Ząbki czosnku
2 łyżka Bułka tarta
1 szczypta Sól i pieprz do smaku
1 łyżka Masło
2 szt. Jajka
1 garść Prazone otręby pszenne
Szpinakowo-ryzowe kotleciki z wedzoną makrelą i serem brie w otrębowej panierce
Szpinakowo-ryzowe kotleciki z wedzoną makrelą i serem brie w otrębowej panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1.Szpinak podsmażyć razem z drobno posiekanym czosnkiem na maśle.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
2.Ryż zalać wrzącą osoloną wodą .Ugotować.Odcedzić.Ostudzić
3.Lekko przestudzony szpinak połączyć z rozdrobnionym serem oraz ryżem,dodać rozdrobnioną makrelę oraz bułkę tartą.Doprawić do smaku.Wymieszać.(Gdyby masa była za rzadka choć nie powinna dosypać bułki)Schłodzić.
4.Jajka roztrzepać,przyprawić solą i pieprzem dodać otręby(tak aby uzyskać dość gęstą masę)W tak przygotowanym jajku obtaczać kotlety.
5.Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Komentarze