


Jestem wielkim fanem makaronu i bardzo lubię przyrządzać go w taki sposób, żeby przygotowanie całej potrawy nie zajęło więcej czasu niż ugotowanie samego makaronu. Myślę że dla zapracowanych rodziców nie ma lepszego sposobu na szybki, smaczny i całkiem zdrowy obiad w środku tygodnia. Taki makaron to jest genialna sprawa i sprawdza się idealnie jako szybki obiad w domu, ale też jako lunch który zabieram do pracy, a przygotować go możecie nawet rano tuż przed wyjściem z domu.
Wykonanie zacznij od wrzucenia makaronu do wrzącej, mocno osolonej wody, gotuj go na płycie grzewczej zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
W przepisie używam makaronu spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się każdy inny rodzaj.
Do pojemnika blendera dodaj koperek i natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, twardy ser np. parmezan, garść orzechów, sól i pieprz.
Całość zblenduj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiego sosu.
Jeżeli pesto jest gęste, dodaj nieco wody i ponownie zmiksuj, tak by uzyskać konsystencję gęstego sosu.
Minutę przed końcem gotowania makaronu do garnka wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dzięki temu zabiegowi pomidory będą ciepłe i lekko zmiękną.
Teraz wystarczy makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka w którym się gotował, i dodać do niego pesto.
Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szczypców i gotowe!
Makaron podawaj posypany dodatkową porcją sera, z dodatkiem świeżych ziół.