Szybki makaron z wiosennym pesto
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Szybki makaron z wiosennym pesto
Szybki makaron z wiosennym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie zacznij od wrzucenia makaronu do wrzącej, mocno osolonej wody, gotuj go na płycie grzewczej zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
W przepisie używam makaronu spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się każdy inny rodzaj.
Do pojemnika blendera dodaj koperek i natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, twardy ser np. parmezan, garść orzechów, sól i pieprz.
Całość zblenduj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiego sosu.
Jeżeli pesto jest gęste, dodaj nieco wody i ponownie zmiksuj, tak by uzyskać konsystencję gęstego sosu.
Minutę przed końcem gotowania makaronu do garnka wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dzięki temu zabiegowi pomidory będą ciepłe i lekko zmiękną.
Teraz wystarczy makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka w którym się gotował, i dodać do niego pesto.
Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szczypców i gotowe!
Makaron podawaj posypany dodatkową porcją sera, z dodatkiem świeżych ziół.
Komentarze