Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jestem wielkim fanem makaronu i bardzo lubię przyrządzać go w taki sposób, żeby przygotowanie całej potrawy nie zajęło więcej czasu niż ugotowanie samego makaronu. Myślę że dla zapracowanych rodziców nie ma lepszego sposobu na szybki, smaczny i całkiem zdrowy obiad w środku tygodnia. Taki makaron to jest genialna sprawa i sprawdza się idealnie jako szybki obiad w domu, ale też jako lunch który zabieram do pracy, a przygotować go możecie nawet rano tuż przed wyjściem z domu.

Składniki

- Makaron spaghetii
1 pęczek - koperku
1 pęczek - natki pietruszki
2 łyżki - soku z cytryny
- ser grana padano
1 ząbek - czosnku
- oliwa z oliwek
1 garść - orzechów nerkowca lub włoskich
10-15 szt. - pomidorków koktajlowych

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
391.5 kcal
Tłuszcz
10.3 g
Węglowodany
57.3 g
Błonnik
17.7 g
Białko
6.5 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1

Wykonanie zacznij od wrzucenia makaronu do wrzącej, mocno osolonej wody, gotuj go na płycie grzewczej zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.

W przepisie używam makaronu spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się każdy inny rodzaj.

2

Do pojemnika blendera dodaj koperek i natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ząbek czosnku, twardy ser np. parmezan, garść orzechów, sól i pieprz.

Całość zblenduj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiego sosu.

Jeżeli pesto jest gęste, dodaj nieco wody i ponownie zmiksuj, tak by uzyskać konsystencję gęstego sosu.

3

Minutę przed końcem gotowania makaronu do garnka wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dzięki temu zabiegowi pomidory będą ciepłe i lekko zmiękną.

Teraz wystarczy makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka w którym się gotował, i dodać do niego pesto.

4

Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szczypców i gotowe!

Makaron podawaj posypany dodatkową porcją sera, z dodatkiem świeżych ziół.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Asia
Świetne, szybkie danie, dobre na każdą okazję! Pesto co prawda bazyliowe, z racji mojego braku miłości do pietruszki, więc, żeby nie było zbyt monotonnie, za dekorację i dodatek posłużyły listki szpinaku :)
Natalia Kowalska
Czekam na własną ogrodową pietruszkę. Takie pesto będzie jeszcze bardziej cieszyć.
Iza
Jest to przepis z rodzaju moich ulubionych - bardzo szybki w wykonaniu, aromatyczny i przepyszny!
bsylvia
Bardzo polecam, super propozycja!
Ewusia1222
Pyszny obiad