Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami
8 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami to wyjątkowa kombinacja tradycyjnych meksykańskich smaków połączona z nutą nowoczesności. W tym przepisie chrupiące placki ziemniaczane mieszają się z delikatnością cukinii, tworząc idealne podłoże dla pozostałych składników. Kremowy serek tworzy doskonałe tło dla bogatego smaku łososia, a świeże zioła dodają aromatycznego akcentu. Koniecznie spróbuj!
Składniki
500 g ziemniaków
100 g cukinii
1 szt. średnia cebula
1 szt. jajko
2 łyżka tartego sera
2 łyżka mąki
3/4 łyżeczka soli
opcjonalnie pieprz
do smażenia olej
1 szt. awokado pokrojonego w plastry
1 szt. sałaty baby rzymskiej
300 g serka naturalnego krowiego lub koziego
200 g wędzonego łososia
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
210 kcal
Tłuszcz
10.1 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
12.5 g
Białko
2.1 g
Sól
1.8 g
Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami
Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj w robocie kuchennym, używając przystawki do tarcia. Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, ser, sól, ewentualnie pieprz.
Placki smaż na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Placki powinny być wielkości tacosów i dosyć cienkie. Zdejmuj placki kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.
Każdy tacos posmaruj serkiem naturalnym, dodaj sałatę, plastry awokado i łososia.
Porada
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!
Komentarze