Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami

Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami to wyjątkowa kombinacja tradycyjnych meksykańskich smaków połączona z nutą nowoczesności. W tym przepisie chrupiące placki ziemniaczane mieszają się z delikatnością cukinii, tworząc idealne podłoże dla pozostałych składników. Kremowy serek tworzy doskonałe tło dla bogatego smaku łososia, a świeże zioła dodają aromatycznego akcentu. Koniecznie spróbuj!

Składniki

500 g ziemniaków
100 g cukinii
1 szt. średnia cebula
1 szt. jajko
2 łyżka tartego sera
2 łyżka mąki
3/4 łyżeczka soli
opcjonalnie pieprz
do smażenia olej
1 szt. awokado pokrojonego w plastry
1 szt. sałaty baby rzymskiej
300 g serka naturalnego krowiego lub koziego
200 g wędzonego łososia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
210 kcal
Tłuszcz
10.1 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
12.5 g
Białko
2.1 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj w robocie kuchennym, używając przystawki do tarcia. Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, ser, sól, ewentualnie pieprz.

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Placki powinny być wielkości tacosów i dosyć cienkie. Zdejmuj placki kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.

Każdy tacos posmaruj serkiem naturalnym, dodaj sałatę, plastry awokado i łososia.

Porada

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Ciekawe połączenie składników! Chrupiące i zaskakujące w smaku :)
Marta
Super przepis, wylądował w ulubionych, niebanalne połączenie placków ziemniaczanych z łososiem.
Radosław
Każdy kęs tego dania to czysta rozkosz dla podniebienia