Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami

Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tacos ziemniaczano-cukiniowe z serkiem, łososiem i ziołami to wyjątkowa kombinacja tradycyjnych meksykańskich smaków połączona z nutą nowoczesności. W tym przepisie chrupiące placki ziemniaczane mieszają się z delikatnością cukinii, tworząc idealne podłoże dla pozostałych składników. Kremowy serek tworzy doskonałe tło dla bogatego smaku łososia, a świeże zioła dodają aromatycznego akcentu. Koniecznie spróbuj!

Składniki

500 g ziemniaków
100 g cukinii
1 szt. średnia cebula
1 szt. jajko
2 łyżka tartego sera
2 łyżka mąki
3/4 łyżeczka soli
opcjonalnie pieprz
do smażenia olej
1 szt. awokado pokrojonego w plastry
1 szt. sałaty baby rzymskiej
300 g serka naturalnego krowiego lub koziego
200 g wędzonego łososia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
210 kcal
Tłuszcz
10.1 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
12.5 g
Białko
2.1 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj w robocie kuchennym, używając przystawki do tarcia. Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, ser, sól, ewentualnie pieprz.

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem. Placki powinny być wielkości tacosów i dosyć cienkie. Zdejmuj placki kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.

Każdy tacos posmaruj serkiem naturalnym, dodaj sałatę, plastry awokado i łososia.

Porada

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Ciekawe połączenie składników! Chrupiące i zaskakujące w smaku :)
Marta
Super przepis, wylądował w ulubionych, niebanalne połączenie placków ziemniaczanych z łososiem.
Radosław
Każdy kęs tego dania to czysta rozkosz dla podniebienia