Tagiatelle warzywne z soczystą piersią z kurczaka
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Szukacie inspiracji na szybki, lekki i zdrowy obiad? Ten przepis jest specjalnie dla Was! Gorąco polecam!
Składniki
200-250 g filet z piersi kurczaka
1 szt. cukinia
4 szt. marchewka
2 szt. pietruszka
2 łyżka syrop klonowy
1 garść orzechy włoskie
2 szt. świeży tymianek - gałązka
1 łyżeczka masło klarowane
1 łyżeczka musztarda dijon
1 szt. czosnek - ząbek
2 szczypta sól himalajska
2 szczypta świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
Tagiatelle warzywne z soczystą piersią z kurczaka
Tagiatelle warzywne z soczystą piersią z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W malakserze umieszczamy łyżeczkę musztardy dijon, łyżkę listków świeżego tymianku, sól, pieprz, syrop klonowy, łyżkę oliwy z oliwek oraz ząbek czosnku i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Pierś z kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C (góra-dół). Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 20 minut.
3, Marchewkę, pietruszkę i cukinię dokładnie myjemy. Z warzyw przygotowujemy tagiatelle – długie, cienkie wstążki (najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw).
4. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy resztę świeżego tymianku. Następnie dodajemy łyżkę syropu klonowego i tagiatelle. Smażymy 6-7 minut, warzywa powinny pozostać lekko chrupiące.
5. Na talerzu układamy warzywne tagiatelle, z wierzchu pokrojoną pierś kurczaka. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze