Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tagiatelle warzywne z soczystą piersią z kurczaka

Opis wykonania

Szukacie inspiracji na szybki, lekki i zdrowy obiad? Ten przepis jest specjalnie dla Was! Gorąco polecam!

1. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W malakserze umieszczamy łyżeczkę musztardy dijon, łyżkę listków świeżego tymianku, sól, pieprz, syrop klonowy, łyżkę oliwy z oliwek oraz ząbek czosnku i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Pierś z kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 2. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C (góra-dół). Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 20 minut. 3, Marchewkę, pietruszkę i cukinię dokładnie myjemy. Z warzyw przygotowujemy tagiatelle – długie, cienkie wstążki (najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw). 4. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy resztę świeżego tymianku. Następnie dodajemy łyżkę syropu klonowego i tagiatelle. Smażymy 6-7 minut, warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. 5. Na talerzu układamy warzywne tagiatelle, z wierzchu pokrojoną pierś kurczaka. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.