Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tarta to pyszne ciasto, które możesz wykonać na wiele sposobów. Latem najlepsza w wydaniu na słodko z kremową masą mascarpone i dodatkiem owoców sezonowych, np. jeżyn. Wypróbuj przepis na tartę z jeżynami i mascarpone. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

Ciasto kruche:
320 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
125 ml zimnej wody

Masa:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g jeżyn

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

2

Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przygotujesz je szybciej, jeśli skorzystasz z robota kuchennego.

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

3

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

4

Zimny serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty.

Masę wyłóż na ciasto i ułóż jeżyny. Wstaw do lodówki na około godzinę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Jak pięknie to wygląda ! Trzeba przetestować !
Monka
Jeżyny nigdy nie miałam pomysłu jak użyć ich w deserze a ta propozycja pachnie smakowicie
Radosław
Kocham jeżyny a w tej wersji jeszcze bardziej
Ewusia1222
Ja zawsze robię tartę z owocami sezonowymi, takie jakie mam pod ręką. To najlepsze ciasto w lato :)
Rene
Ta tarta z jeżynami i mascarpone to prawdziwa rozkosz! Delikatne, kremowe mascarpone doskonale kontrastuje z kwaskowatymi jeżynami.