Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z jeżynami i mascarpone

Opis wykonania

Tarta to pyszne ciasto, które możesz wykonać na wiele sposobów. Latem najlepsza w wydaniu na słodko z kremową masą mascarpone i dodatkiem owoców sezonowych, np. jeżyn. Wypróbuj przepis na tartę z jeżynami i mascarpone. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu.

Tarta z jeżynami i mascarpone - krok 1

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Tarta z jeżynami i mascarpone - krok 2

Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Tarta z jeżynami i mascarpone - krok 3

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Tarta z jeżynami i mascarpone - krok 4

Zimny serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty.

Masę wyłóż na ciasto i ułóż jeżyny. Wstaw do lodówki na około godzinę.