Tarta z jeżynami i mascarpone
8 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta z jeżynami i mascarpone
Tarta z jeżynami i mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przygotujesz je szybciej, jeśli skorzystasz z robota kuchennego.
Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Zimny serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty.
Masę wyłóż na ciasto i ułóż jeżyny. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Komentarze