Tarta z jeżynami i mascarpone
![Tarta z jeżynami i mascarpone](https://akademiasmaku.pl/storage/7792/conversions/tarta-z-jezynami-i-mascarpone-4969-single.webp)
8 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta z jeżynami i mascarpone
Tarta z jeżynami i mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9846/conversions/CUk0bzGdrdIa6Z-thumb.webp)
Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9847/conversions/uZE8Mmy2R8dksv-thumb.webp)
Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przygotujesz je szybciej, jeśli skorzystasz z robota kuchennego.
Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9848/conversions/MatgMyJiDFx6Q2-thumb.webp)
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9849/conversions/4XEcb47gIrY3fF-thumb.webp)
Zimny serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieść w misie miksera i ubijaj przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty.
Masę wyłóż na ciasto i ułóż jeżyny. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Komentarze