Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta nie zawsze musi być słodka, bardzo smaczne są także tarty na słono! Jeśli wykorzystamy odpowiednie składniki, łatwo przygotujemy zdrowy i wartościowy obiad.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 łyżka oleju
1/4 szklanka wody
Farsz:
5 szt. jajka
1/2 szklanka śmietany 10%
1/2 szklanka chudego mleka
1 łyżka musztardy dijon
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka soli
1/8 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczka suszonego estragonu
2 szt. zielone cebulki – drobno pokrojone
170 g łososia z puszki w sosie własnym
1 szklanka tartego sera żółtego
3/4 szklanka liści kapusty (najlepiej jarmuż, może być mrożony)

Opis wykonania

Do miski wsyp mąkę, sól i olej. Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Całość miksuj aż uzyskasz jednolite ciasto. Co jakiś czas dolewaj stopniowo wodę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Wyłóż ciastem formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do 200⁰C i piecz przez około 15 minut.

Jajka rozbełtaj ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Łososia odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Wyłóż go na spód tarty i posyp cebulką i tartym serem. Całość polej masą jajeczną. Tartę włóż do piekarnika, nagrzanego do 200⁰C i piecz przez 40-45 minut, aż farsz zgęstnieje.

Tip:

  • Jeśli ciasto klei się do wałka, to na cieście rozłóż arkusz papieru pergaminowego.

  • Aby ciasto się nie wybrzuszyło obciąż je suchą fasolą lub czystymi kamykami. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Naprawdę przepyszna pozycja, która zawiera sobie moje ulubione smaki. Pożywna tarta, fajnie zbilansowana i łatwa w wykonaniu. Dodałam do smaku szczypiorek, zazielenił danie.