


Tarta nie zawsze musi być słodka, bardzo smaczne są także tarty na słono! Jeśli wykorzystamy odpowiednie składniki, łatwo przygotujemy zdrowy i wartościowy obiad.
Do miski wsyp mąkę, sól i olej. Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Całość miksuj aż uzyskasz jednolite ciasto. Co jakiś czas dolewaj stopniowo wodę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Wyłóż ciastem formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do 200⁰C i piecz przez około 15 minut.
Jajka rozbełtaj ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Łososia odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Wyłóż go na spód tarty i posyp cebulką i tartym serem. Całość polej masą jajeczną. Tartę włóż do piekarnika, nagrzanego do 200⁰C i piecz przez 40-45 minut, aż farsz zgęstnieje.
Jeśli ciasto klei się do wałka, to na cieście rozłóż arkusz papieru pergaminowego.
Aby ciasto się nie wybrzuszyło obciąż je suchą fasolą lub czystymi kamykami.