Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta nie zawsze musi być słodka, bardzo smaczne są także tarty na słono! Jeśli wykorzystamy odpowiednie składniki, łatwo przygotujemy zdrowy i wartościowy obiad.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 łyżka oleju
1/4 szklanka wody
Farsz:
5 szt. jajka
1/2 szklanka śmietany 10%
1/2 szklanka chudego mleka
1 łyżka musztardy dijon
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka soli
1/8 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczka suszonego estragonu
2 szt. zielone cebulki – drobno pokrojone
170 g łososia z puszki w sosie własnym
1 szklanka tartego sera żółtego
3/4 szklanka liści kapusty (najlepiej jarmuż, może być mrożony)

Opis wykonania

Do miski wsyp mąkę, sól i olej. Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Całość miksuj aż uzyskasz jednolite ciasto. Co jakiś czas dolewaj stopniowo wodę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Wyłóż ciastem formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do 200⁰C i piecz przez około 15 minut.

Jajka rozbełtaj ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Łososia odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Wyłóż go na spód tarty i posyp cebulką i tartym serem. Całość polej masą jajeczną. Tartę włóż do piekarnika, nagrzanego do 200⁰C i piecz przez 40-45 minut, aż farsz zgęstnieje.

Tip:

  • Jeśli ciasto klei się do wałka, to na cieście rozłóż arkusz papieru pergaminowego.

  • Aby ciasto się nie wybrzuszyło obciąż je suchą fasolą lub czystymi kamykami. 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Naprawdę przepyszna pozycja, która zawiera sobie moje ulubione smaki. Pożywna tarta, fajnie zbilansowana i łatwa w wykonaniu. Dodałam do smaku szczypiorek, zazielenił danie.