Tarta z masą jogurtową i musem malinowym
8 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Tarta z masą jogurtową i musem malinowym
Tarta z masą jogurtową i musem malinowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód: W blenderze mielimy do dość sypkiej konsystencji: płatki owsiane, wiórki, orzechy, daktyle(namoczone wcześniej przez co najmniej 40 min) , masło orzechowe i kakao. Masę przesypujemy do tortownicy i ugniatamy spód oraz boki. Masa: 20-25 g żelatyny zalewamy gorącą wodą tylko do jej przykrycia i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Następnie podgrzewamy na palniku nie doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia pilnując żeby żelatyna nie stężała. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do pozostałej części jogurtu dodajemy żelatynę wymieszaną z jogurtem i dokładnie miksujemy. Mus: Maliny "roztopić" zbledować. Dodać żelatynę analogicznie jak przy jogurcie. Można dosłodzić. Masę jogurtową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na nią mus malinowy i znów wkładamy do lodówki.
Komentarze