Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Red velvet cake to tort złożony z czerwonych blatów przełożonych kremem z serka. Jest to przysmak pochodzący ze Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Składniki

250 g - masła
320 g - drobnego cukru
2 łyżki - cukru waniliowego
4 szt. - jajek
375 g - mąki pszennej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
1 łyżeczka - sody oczyszczonej
1 szczypta - soli
2 łyżki - kakao
1 szklanka - maślanki gęstej (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki - barwnika czerwonego w żelu
50 g - migdałów płatki
Krem:
0,5 l - śmietany 36% (zimnej)
1 szklanka - cukru pudru
375 g - mascarpone
375 g - serka Philadelphia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
2486 kcal
Tłuszcz
171.2 g
Węglowodany
200.9 g
Błonnik
35.1 g
Białko
4 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1

Tortownicę o wymiarach 24cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. 

Smarujemy boki tortownicy i pergamin masłem, a następnie obsypujemy mielonymi migdałami. 

Nagrzewamy piekarnik do 160°C.

2

Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do robota kuchennego i miksujemy 8-10 minut na puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy na wolnych obrotach.

W oddzielnej misce mieszamy suche produkty (mąka, proszek, soda, kakao, sól) i dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy przesiewając przez sitko.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy barwnik i maślankę.

Następnie przekładamy masę do tortownicy i pieczemy z termoobiegiem 45-50 min.

Upieczony i wystudzony biszkopt dzielimy na 3 równe części.

4

Schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach na sztywno z cukrem pudrem

Oddzielnie łączymy dwa rodzaje sera i mieszamy je z ubitą śmietaną, wyrabiamy na jednolitą masę.

5

Krem dzielimy na 4 części (dwie do przełożenia biszkoptu i dwie do obsmarowania boków i góry).

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Tort wizualnie oraz smakowo robi efekt wow ❤️ zjawiskowy👍
Patrycja Lewandowska
U mnie niestety biszkopt nie wyrósł na tyle, żeby podzielić go na 3 części, ale mimo wszystko ciasto wyszło przepyszne i pięknie się prezentowało
Radosław
Połączenie serka Philadelphia i mascarpone jest super, dodatków dobrze trzyma się w torcie.
Testerka84
Smaczny deser. Polecam