Tort Red Velvet Cake
Opis wykonania

Tortownicę o wymiarach 24cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem.
Smarujemy boki tortownicy i pergamin masłem, a następnie obsypujemy mielonymi migdałami.
Nagrzewamy piekarnik do 160°C.

Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do robota kuchennego i miksujemy 8-10 minut na puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy na wolnych obrotach.
W oddzielnej misce mieszamy suche produkty (mąka, proszek, soda, kakao, sól) i dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy przesiewając przez sitko.

Delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy barwnik i maślankę.
Następnie przekładamy masę do tortownicy i pieczemy z termoobiegiem 45-50 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt dzielimy na 3 równe części.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach na sztywno z cukrem pudrem
Oddzielnie łączymy dwa rodzaje sera i mieszamy je z ubitą śmietaną, wyrabiamy na jednolitą masę.

Krem dzielimy na 4 części (dwie do przełożenia biszkoptu i dwie do obsmarowania boków i góry).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.