Tradycyjna zupa z gumi-jagód według przepisu Babci Buni
2 porcje
50 min
Łatwe
Sekrety przepis na zupę krem z czerwonej kapusty z dodatkiem twarożkowych kopytek.
Składniki
1/4 szt. kapusta czerwona
1 szt. cebula
2 szt. ziemniaki
czosnek
2 łyżka olej kokosowy
2 szczypta pieprz
2 szczypta sól
300 ml bulion warzywny
1 trójkąt szt. serek topiony naturalny
100 g twaróg chudy
1/2 szklanka mąka zbożowa (żytnia)
2 łyżeczka natka pietruszki
100 g szpinak
1 szt. marchewka
Tradycyjna zupa z gumi-jagód według przepisu Babci Buni
Tradycyjna zupa z gumi-jagód według przepisu Babci Buni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Kapustę szatkujemy. A ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Rozgrzewamy w garnku olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki i kapustę i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
3. Dolewamy bulion i gotujemy ok 20minut. Dodajemy kostkę serka topionego i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. W misce łączymy ze sobą twarożek, mąkę, pietruszkę, szpinak i szczyptę soli. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto, które następnie rolujemy i kroimy na małe kopytka.
5. Kluseczki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5minut (można je potem lekko podsmażyć na oleju kokosowym).
6. Zupę podajemy z kluseczkami i dekorujemy marchewką. Smacznego!
Komentarze