Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Truskawki na 5 sposobów

Opis wykonania

Co roku zawsze najbardziej czekam na nasze krajowe truskawki, które są pyszne w każdej postaci. Oto sprytne przepisy na truskawki w pięciu odsłonach.

Niestety owoce te dostępne są stosunkowo krótko, dlatego staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Sięgam po różne przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców, a dziś pokażę jak przygotować truskawki na pięć sposobów.

Truskawkowe sushi

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj naleśniki – składniki na ciasto (mąka, mleko, woda, jajko, cukier, kakao i sól) dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz je rozcieńczyć 1/4 szklanki mleka lub wody.
  2. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
  3. Teraz czas na farsz - serek wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.
  4. Truskawki zmiksuj na gładki mus.
  5. Całą powierzchnię każdego naleśnika posmaruj farszem a następnie nałóż truskawkowy mus. Zawiń w rulon i odetnij nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokrój w około 5 cm kawałki.
  6. Naleśniki podawaj ułożone pionowo na talerzu, posypane startą czekoladą i listkami świeżej mięty.

Pudding chia z truskawkami

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 2

Opis przygotowania:

  1. Do słoika wsyp nasiona chia i zalej mlekiem.
  2. Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość.
  3. Pudding wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie móc zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji).
  4. Zżelowane nasionka przełóż do miseczki lub szklanki.
  5. Do każdej porcji dodaj kilka sztuk truskawek. Resztę owoców zmiksuj na gładki koktajl.
  6. Truskawkowy koktajl wlej na kokosowy pudding chia.
  7. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi).

Sałatka z truskawkami, kozim serem i sosem miodowym

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 3

Opis przygotowania:

  1. Na suchej, gorącej patelni zrumień orzechy nerkowca. Patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby orzechy się nie przypaliły. Orzechy pozostaw do przestudzenia, a następnie posiekaj.
  2. Przygotuj sos - ocet balsamiczny wymieszaj z miodem.
  3. Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone na połówki truskawki, posyp pokruszonym kozim serem, prażonymi orzechami i polej sosem miodowym.

Pizza z truskawkami i szparagami

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 4

Opis przygotowania:

  1. W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Następnie dodaj oliwę oraz wodę i całość mieszaj przy pomocy łyżki, do czasu aż ciasto zacznie się sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7-8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste możesz dodać odrobinę mąki
  3. Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na desce, zachowując odstępy i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20-30 minut.
  4. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni - dolna i górna grzałka bez termoobiegu.
  5. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj sos pomidorowy. Puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!
  6. Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1 łyżkę sosu pomidorowego, kawałki sera mozzarella, plasterki truskawek i pokrojone na małe kawałki zielone szparagi.
  7. Tak przygotowane pizze piecz przez ok. 5-6 minut w bardzo gorącym piekarniku, na najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczynie się rumienić, to znak że jest gotowa.

Warstwowy deser owocowy

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj mus mango – owoc obierz, usuń pestkę i zmiksuj na gładką masę. Powstały mus przełóż do szklanek.
  2. Teraz czas na kolejną warstwę. Jagody miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wlej je na warstwę mango.
  3. Ostatnią warstwę stanowią zmiksowane truskawki. Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i miksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  4. Deser podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.