Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Truskawki na 5 sposobów

Truskawki na 5 sposobów
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Co roku zawsze najbardziej czekam na nasze krajowe truskawki, które są pyszne w każdej postaci. Oto sprytne przepisy na truskawki w pięciu odsłonach.

Składniki

Truskawkowe sushi
Naleśniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
1 łyżka cukru
4 łyżki kakao
Szczypta soli
Olej do smażenia

Farsz:
500 g truskawek
500 g serka śmietankowego
100 g jogurtu naturalnego
100 g mlecznej czekolady
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
Kilka listków świeżej mięty do podania

Pudding chia z truskawkami
2 łyżki nasion chia
300 ml mleka kokosowego
500 g truskawek
150 g jogurtu
2 łyżki płatków orkiszowych lub owsianych

Sałatka z truskawkami, kozim serem i sosem miodowym
100 g gotowej mieszanki sałat
200 g truskawek
50 g serka koziego
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Garść orzechów nerkowca

Pizza z truskawkami i szparagami
Ciasto do pizzy:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
12 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
400 g krojonych pomidorów z puszki
125 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
Kilka sztuk truskawek (ok. 10)
Kilka sztuk zielonych szparagów (ok. 3-4)
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku

Warstwowy deser owocowy
300 g truskawek
150 g jagód
Dojrzałe mango
Do dekoracji: ulubione świeże owoce sezonowe (maliny, jagody, truskawki, porzeczki) i listki świeżej mięty

Opis wykonania

Niestety owoce te dostępne są stosunkowo krótko, dlatego staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Sięgam po różne przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców, a dziś pokażę jak przygotować truskawki na pięć sposobów.

Truskawkowe sushi

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj naleśniki – składniki na ciasto (mąka, mleko, woda, jajko, cukier, kakao i sól) dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz je rozcieńczyć 1/4 szklanki mleka lub wody.

  2. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  3. Teraz czas na farsz – serek wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.

  4. Truskawki zmiksuj blenderem na gładki mus.

  5. Całą powierzchnię każdego naleśnika posmaruj farszem, a następnie nałóż truskawkowy mus. Zawiń w rulon i odetnij nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokrój w około 5 cm kawałki.

  6. Naleśniki podawaj ułożone pionowo na talerzu, posypane startą czekoladą i listkami świeżej mięty.
     

Pudding chia z truskawkami

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 2

Opis przygotowania:

  1. Do słoika wsyp nasiona chia i zalej mlekiem.

  2. Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość.

  3. Pudding wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie móc zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji).

  4. Zżelowane nasionka przełóż do miseczki lub szklanki.

  5. Do każdej porcji dodaj kilka sztuk truskawek. Resztę owoców zmiksuj z pomocą np. robota kuchennego na gładki koktajl.

  6. Truskawkowy koktajl wlej na kokosowy pudding chia.

  7. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi).
     

Sałatka z truskawkami, kozim serem i sosem miodowym

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 3

Opis przygotowania:

  1. Na suchej, gorącej patelni zrumień orzechy nerkowca. Ustaw odpowiednią moc płyty grzewczej, patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby orzechy się nie przypaliły. Orzechy pozostaw do przestudzenia, a następnie posiekaj.

  2. Przygotuj sos – ocet balsamiczny wymieszaj z miodem.

  3. Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone na połówki truskawki, posyp pokruszonym kozim serem, prażonymi orzechami i polej sosem miodowym.
     

Pizza z truskawkami i szparagami

Truskawki na 5 sposobów - zdjęcie 4

Opis przygotowania:

  1. W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.

  2. Następnie dodaj oliwę oraz wodę i całość mieszaj przy pomocy łyżki, do czasu aż ciasto zacznie się sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7–8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste, możesz dodać odrobinę mąki.

  3. Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na desce, zachowując odstępy i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20–30 minut.

  4. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni – dolna i górna grzałka bez termoobiegu.

  5. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj sos pomidorowy. Puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!

  6. Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1 łyżkę sosu pomidorowego, kawałki sera mozzarella, plasterki truskawek i pokrojone na małe kawałki zielone szparagi.

  7. Tak przygotowane pizze piecz przez ok. 5–6 minut w bardzo gorącym piekarniku, na najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczynie się rumienić to znak, że jest gotowa.


Warstwowy deser owocowy

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj mus mango – owoc obierz, usuń pestkę i zmiksuj na gładką masę. Powstały mus przełóż do szklanek.

  2. Teraz czas na kolejną warstwę. Jagody miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wlej je na warstwę mango.

  3. Ostatnią warstwę stanowią zmiksowane truskawki. Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i miksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  4. Deser podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pyszną sałatka z kozim serem ;)