Truskawki na 5 sposobów
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Truskawki na 5 sposobów
Truskawki na 5 sposobów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Niestety owoce te dostępne są stosunkowo krótko, dlatego staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Sięgam po różne przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców, a dziś pokażę jak przygotować truskawki na pięć sposobów.
Truskawkowe sushi
Opis przygotowania:
-
Przygotuj naleśniki – składniki na ciasto (mąka, mleko, woda, jajko, cukier, kakao i sól) dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz je rozcieńczyć 1/4 szklanki mleka lub wody.
-
Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
-
Teraz czas na farsz – serek wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.
-
Truskawki zmiksuj blenderem na gładki mus.
-
Całą powierzchnię każdego naleśnika posmaruj farszem, a następnie nałóż truskawkowy mus. Zawiń w rulon i odetnij nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokrój w około 5 cm kawałki.
-
Naleśniki podawaj ułożone pionowo na talerzu, posypane startą czekoladą i listkami świeżej mięty.
Pudding chia z truskawkami
Opis przygotowania:
-
Do słoika wsyp nasiona chia i zalej mlekiem.
-
Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość.
-
Pudding wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie móc zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji).
-
Zżelowane nasionka przełóż do miseczki lub szklanki.
-
Do każdej porcji dodaj kilka sztuk truskawek. Resztę owoców zmiksuj z pomocą np. robota kuchennego na gładki koktajl.
-
Truskawkowy koktajl wlej na kokosowy pudding chia.
-
Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi).
Sałatka z truskawkami, kozim serem i sosem miodowym
Opis przygotowania:
-
Na suchej, gorącej patelni zrumień orzechy nerkowca. Ustaw odpowiednią moc płyty grzewczej, patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby orzechy się nie przypaliły. Orzechy pozostaw do przestudzenia, a następnie posiekaj.
-
Przygotuj sos – ocet balsamiczny wymieszaj z miodem.
-
Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone na połówki truskawki, posyp pokruszonym kozim serem, prażonymi orzechami i polej sosem miodowym.
Pizza z truskawkami i szparagami
Opis przygotowania:
-
W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.
-
Następnie dodaj oliwę oraz wodę i całość mieszaj przy pomocy łyżki, do czasu aż ciasto zacznie się sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7–8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste, możesz dodać odrobinę mąki.
-
Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na desce, zachowując odstępy i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20–30 minut.
-
W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni – dolna i górna grzałka bez termoobiegu.
-
Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj sos pomidorowy. Puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!
-
Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1 łyżkę sosu pomidorowego, kawałki sera mozzarella, plasterki truskawek i pokrojone na małe kawałki zielone szparagi.
-
Tak przygotowane pizze piecz przez ok. 5–6 minut w bardzo gorącym piekarniku, na najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczynie się rumienić to znak, że jest gotowa.
Warstwowy deser owocowy
Opis przygotowania:
-
Przygotuj mus mango – owoc obierz, usuń pestkę i zmiksuj na gładką masę. Powstały mus przełóż do szklanek.
-
Teraz czas na kolejną warstwę. Jagody miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wlej je na warstwę mango.
-
Ostatnią warstwę stanowią zmiksowane truskawki. Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i miksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
-
Deser podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.
Komentarze