Truskawki na 5 sposobów
Opis wykonania
Co roku zawsze najbardziej czekam na nasze krajowe truskawki, które są pyszne w każdej postaci. Oto sprytne przepisy na truskawki w pięciu odsłonach.
Niestety owoce te dostępne są stosunkowo krótko, dlatego staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Sięgam po różne przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców, a dziś pokażę jak przygotować truskawki na pięć sposobów.
Truskawkowe sushi
Opis przygotowania:
- Przygotuj naleśniki – składniki na ciasto (mąka, mleko, woda, jajko, cukier, kakao i sól) dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz je rozcieńczyć 1/4 szklanki mleka lub wody.
- Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
- Teraz czas na farsz - serek wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.
- Truskawki zmiksuj na gładki mus.
- Całą powierzchnię każdego naleśnika posmaruj farszem a następnie nałóż truskawkowy mus. Zawiń w rulon i odetnij nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokrój w około 5 cm kawałki.
- Naleśniki podawaj ułożone pionowo na talerzu, posypane startą czekoladą i listkami świeżej mięty.
Pudding chia z truskawkami
Opis przygotowania:
- Do słoika wsyp nasiona chia i zalej mlekiem.
- Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość.
- Pudding wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie móc zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji).
- Zżelowane nasionka przełóż do miseczki lub szklanki.
- Do każdej porcji dodaj kilka sztuk truskawek. Resztę owoców zmiksuj na gładki koktajl.
- Truskawkowy koktajl wlej na kokosowy pudding chia.
- Całość posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi).
Sałatka z truskawkami, kozim serem i sosem miodowym
Opis przygotowania:
- Na suchej, gorącej patelni zrumień orzechy nerkowca. Patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby orzechy się nie przypaliły. Orzechy pozostaw do przestudzenia, a następnie posiekaj.
- Przygotuj sos - ocet balsamiczny wymieszaj z miodem.
- Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone na połówki truskawki, posyp pokruszonym kozim serem, prażonymi orzechami i polej sosem miodowym.
Pizza z truskawkami i szparagami
Opis przygotowania:
- W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.
- Następnie dodaj oliwę oraz wodę i całość mieszaj przy pomocy łyżki, do czasu aż ciasto zacznie się sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7-8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste możesz dodać odrobinę mąki
- Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na desce, zachowując odstępy i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20-30 minut.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 250 stopni - dolna i górna grzałka bez termoobiegu.
- Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj sos pomidorowy. Puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!
- Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1 łyżkę sosu pomidorowego, kawałki sera mozzarella, plasterki truskawek i pokrojone na małe kawałki zielone szparagi.
- Tak przygotowane pizze piecz przez ok. 5-6 minut w bardzo gorącym piekarniku, na najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczynie się rumienić, to znak że jest gotowa.
Warstwowy deser owocowy
Opis przygotowania:
- Przygotuj mus mango – owoc obierz, usuń pestkę i zmiksuj na gładką masę. Powstały mus przełóż do szklanek.
- Teraz czas na kolejną warstwę. Jagody miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wlej je na warstwę mango.
- Ostatnią warstwę stanowią zmiksowane truskawki. Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i miksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Deser podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.