Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Trochę ostrości i szczypta łagodności w postaci marynowanych udek z kurczaka.

Składniki

200 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego i drobno posiekanego imbir
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka rozdrobnionych ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
Płatki chili lub chili w proszku
Sól
Pieprz

Opis wykonania

  1. Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach.
  2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w blenderze
  3. Mięso zalej marynatą, wymieszaj, aby wszystkie kawałki się nią pokryły i odstaw na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  4. Tak przygotowane kawałki kurczaka ułóż na rozgrzanym grillu.
  5. Grilluj do momentu aż zaczną się pięknie rumienić, a wewnątrz będą jeszcze soczyste.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Przepis podaję ilość składników na marynatę, ale nie ma ilości kurczaka :) na ile udek powinno wystarczyć tej marynaty?
Arkouda
24 godziny w lodówce leżały w marynacie, potem do piekarnika :) wyszły super
Nastassia Mamaieva
Smaczne i wyraziste danie 👍
Aleksandra J
Jednak długo marynowane mięso to inny wymiar smaku, bardzo dobre ☺️