VEGE SMALEC -ze skwarkami ;)
4 porcje
35 min
Średnie
Z pewością zachwyci was smak wegańskiego smalcu z chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej.
Składniki
100 g kasza jaglana
100 g kasza gryczana
1 szt. jabłko
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka papryka wędzona
2 szt. liść laurowy
1 łyżka majeranek
VEGE SMALEC -ze skwarkami ;)
VEGE SMALEC -ze skwarkami ;)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SKWARKI-Kaszę gryczaną gotujemy al'dente ( musi być lekko niedogotowana). Ugotowaną kaszę mieszamy z oliwą z oliwek, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Na papier do pieczenia rozkładamy kasze i pieczemy ją ok 20 minut aż będzie chrupiąca.
SMALEC- kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Cebulę szatkujemy i szklimy na patelni. Jabłko ścieramy i dodajemy do cebulki. Dodajemy majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość do miękkości. Wyjmujemy listki i ziele. Kaszę jaglana blendujemy z jabłkami i cebulka na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy skwarki z kaszy.
Podajemy z dobrej jakości pieczywem pełnoziarnistym ,warzywami i kiełkami,
Komentarze