Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegański burger z komosy ryżowej i fasoli

Wegański burger z komosy ryżowej i fasoli
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ten burger to prawdziwe superfoods: czarna quinoa, fasola, i chia. Jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego tłustego mięsnego burgera. Dania wegetariańskie bywają bardziej urozmaicone i wyszukane niż mieśne.Wyśmienity!

Składniki

1 szt. puszka 400g czarnej fasoli
125 g czarna komosa ryżowa
50 g suszone pomidorki, nie z oleju
1 szt. czerwona cebula
4 szt. ząbki czosnku
2 łyżeczka wędzona papryka
2 łyżeczka suszona kolendra
2 łyżeczka suszony lubczyk
4 łyżka ketchup
4 łyżka zmielone nasiona chia/siemię lniane
1 łyżeczka tabasco
2 łyżka syrop klonowy
4 szt. bułki
1 szt. awokado
1 szt. duży pomidor
1/2 szt. zielony ogórek
4 szt. liście jarmużu
ketchup, jako dodatek
musztarda, jako dodatek
1 szt. czerwona cebula, jako dodatek

Opis wykonania

1. Komosę przepłucz i ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, podlej odrobiną wody i duś aż zmiękną. 2. Gdy będą miękkie, dorzuć na patelnię opłukaną fasolę z puszki i podpiekaj ją na wolnym ogniu, aż się podsuszy, powinna się kruszyć pod naciskiem dłoni. Nie powinna ona zawierać w środku zbyt dużo wody. Piec nagrzej do 200°C. 3. Ugotowaną komosę dokładnie odcedź i również wrzuć na patelnię. Dodaj również pozostałe składniki: posiekane suszone pomidorki, wędzoną paprykę, kolendrę, lubczyk, ketchup, zmielone chia lub zmielone siemię lniane, tabasco oraz syrop klonowy. Podsuszaj w ten sposób kilka minut. Następnie przełóż wszystko do misy blendera. 4. Zblenduj do uzyskania zwartej masy. Uformuj z niej 4 burgery o średnicy takiej samej jak Twoje bułki i piecz w piekarniku przez około 30 minut, po 15 minutach z każdej strony, na wierzchu powinna się utworzyć chrupiąca skórka. W tym czasie przekrój bułki, pokrój awokado, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulkę w prążki. 5. Uformuj z niej 4 burgery o średnicy Twoich bułek. Dolną część bułki wysmaruj musztardą, połóż jarmuż, plastry ogórka oraz jarmuż. Przykryj kotletem, a na niego połóż awokado i plaster pomidora. Polej ketchupem i przykryj górną częścią bułki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Pycha! Zdecydowanie polecam 😀