Wegański burger z komosy ryżowej i fasoli
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Wegański burger z komosy ryżowej i fasoli
Wegański burger z komosy ryżowej i fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Komosę przepłucz i ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, podlej odrobiną wody i duś aż zmiękną. 2. Gdy będą miękkie, dorzuć na patelnię opłukaną fasolę z puszki i podpiekaj ją na wolnym ogniu, aż się podsuszy, powinna się kruszyć pod naciskiem dłoni. Nie powinna ona zawierać w środku zbyt dużo wody. Piec nagrzej do 200°C. 3. Ugotowaną komosę dokładnie odcedź i również wrzuć na patelnię. Dodaj również pozostałe składniki: posiekane suszone pomidorki, wędzoną paprykę, kolendrę, lubczyk, ketchup, zmielone chia lub zmielone siemię lniane, tabasco oraz syrop klonowy. Podsuszaj w ten sposób kilka minut. Następnie przełóż wszystko do misy blendera. 4. Zblenduj do uzyskania zwartej masy. Uformuj z niej 4 burgery o średnicy takiej samej jak Twoje bułki i piecz w piekarniku przez około 30 minut, po 15 minutach z każdej strony, na wierzchu powinna się utworzyć chrupiąca skórka. W tym czasie przekrój bułki, pokrój awokado, pomidora i ogórka w plasterki, a cebulkę w prążki. 5. Uformuj z niej 4 burgery o średnicy Twoich bułek. Dolną część bułki wysmaruj musztardą, połóż jarmuż, plastry ogórka oraz jarmuż. Przykryj kotletem, a na niego połóż awokado i plaster pomidora. Polej ketchupem i przykryj górną częścią bułki.
Komentarze