Wegański wiosenny torcik
4 porcje
15 min
Łatwe
Wegański torcik bez pieczenia. Super łatwy przepis na pyszny deser.
Składniki
1 szklanka Mleko kokosowe
1/2 szklanka Orzechy lub migdały
1 łyżeczka Agar
2 łyżka Syrop z agawy
1 łyżeczka Herbata matcha
1/2 szklanka Rodzynki
2 łyżka Olej kokosowy
Wegański wiosenny torcik
Wegański wiosenny torcik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dowolne orzechy/pistacje lub migdały, blendujemy.
Rodzynki moczymy we wrzątku ok 2 min. odciskamy i też blendujemy. Dodajemy zblendowane dowolne orzechy/migdały/pistacje oraz olej kokosowy i całość znów blendujemy. Kiedy stworzy maskę wykładamy na dnie 4 większych foremek.
Z mleczka kokosowego odlewamy wodę i gotujemy w niej agar ok. 3 min. potem łączymy z syropem z agawy. herbatą matcha oraz z resztą mleczka (wymieszanego z wiórkami kokosowymi) i wylewamy na przygotowane wcześniej spody. Całość chłodzimy w lodówce ok 2 godz.
Jeśli nie lubimy zielonej herbaty matach możemy ją zastąpić ekstraktem z czarnej kawy.
Bajecznie proste, szybkie, zdrowe i bez pieczenia.
Wegański prosty przepis.
Komentarze