Burgery z fasoli wegetariańskie
Opis wykonania
Pyszne wege burgery nawet dla mięsożerców takich jak mój Mąż! /Zdjęcie przed upieczeniem
Piekarnik nagrzewamy 180 C. Odsaczamy fasolę na sitku, oplukujemy i pozostawiamy na sitku do obsuszenia/odciekania. Paprykę,cebulę,czosnek i przyprawy miksujemy w blenderze na w miarę gładko. Ugniatamy fasolę tluczkiem do ziemniaków albo też blendujemy ale nie na super gładką masę (nie robimy hummusu tylko masę na burgery ;)). Obie części mieszamy, dodajemy jajko, bułkę. Mieszasz aż się połączy w gęsta mase. Wymaga to trochę czasu. Można też odstawić na chwilę. Formujemy kotlety i pieczemy po 10 min z każdej strony na blaszce. Podawać można jako tradycyjnego burgera w bułce lub z surówką na talerzu. Moja rodzina je uwielbia!