Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wieńce drożdżowe z cynamonem i tartym jabłkiem

Składniki

500 g Mąka
30 g Drożdże
2 szt. Jajka
1 szt. Żółtko
60 g Masło
170 g cukier
250 ml Ciepłe mleko
1 szklanka Sól
1 szt. Jabłko
1 łyżeczka Cynamon

Opis wykonania

Świeże drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy 100 g przesianej mąki z solą i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do 3-krotnego wyrośnięcia. Kiedy rozczyn potroi się, dodajemy ubite z cukrem jajka i żółtko, 400 g przesianej mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą haka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jabłko ścieramy i mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkujemy w prostokąt, wykładamy jabłkiem i zawijamy wzdłuż. Rozpinany środek i zwijamy w wieńce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Bardzo dobre to jabłkowo cynamonowe nadzienie 😊