Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wieńce cynamonowe

Opis wykonania

Wieńce drożdżowe z cynamonem i tartym jabłkiem

Świeże drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut. Gdy się rozpuszczą dodajemy 100 g przesianej mąki z solą i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do 3-krotnego wyrośnięcia. Kiedy rozczyn potroi się, dodajemy ubite z cukrem jajka i żółtko, 400 g przesianej mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą haka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jabłko ścieramy i mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkujemy w prostokąt, wykładamy jabłkiem i zawijamy wzdłuż. Rozpinany środek i zwijamy w wieńce.