Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto

Wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
A co powiesz na ciasto drożdżowe na słono? Wypróbuj przepis na wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto – nie tylko pięknie wygląda, ale jeszcze wspaniale smakuje! Do dzieła!

Składniki

40 g drożdże
400 g mąka
2 szt. żółtko
80 g masło
200 ml mleko (ciepłe)
1/2 łyżeczka sól
pesto:
1/2 pęczek natka pietruszki
1/2 pęczek koper
2–3 łyżka oliwa
1 łyżka migdały
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
327.4 kcal
Tłuszcz
15.9 g
Węglowodany
38.2 g
Błonnik
8.4 g
Białko
2 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Przygotowanie wieńca drożdżowego zacznijmy od pesto. 

Pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do natki pietruszki i kopru dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.

Teraz czas na ciasto:

Drożdże wymieszaj z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstaw na 5 minut.

Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, dodaj żółtka, masło, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka oraz rozrobione drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Misę robota z ciastem przykryj ściereczką  i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh

Po tym czasie, zdecydowanym ruchem wbij pięść w wyrośnięte ciasto.

Na blacie posypanym mąką uformuj z ciasta prostokąt, posmaruj wierzch prostokąta pesto, dłuższy bok prostokąta zwiń w rulon. Wierzch rulonu przetnij nożem, odsłaniając kolejne warstwy ciasta i pesto.

Rulon przekręć kilka razy w jedną stronę – tak powstanie warkocz, połącz ze sobą końce. Wieniec delikatnie przełóż do okrągłej formy do pieczenia. W środek włóż małe okrągłe naczynie, odporne na pieczenie. Wieniec zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, dzięki temu będzie miało piękny kolor i będzie błyszczące.

Warkocz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z funkcją termoobiegu i z dodatkiem ParaPlus na poziomie 1. Wieniec drożdżowy piecz ok. 35–40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pięknie się prezentuje, wykonam na pewno.