Wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto
8 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto
Wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie wieńca drożdżowego zacznijmy od pesto.
Pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do natki pietruszki i kopru dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.
Teraz czas na ciasto:
Drożdże wymieszaj z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstaw na 5 minut.
Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, dodaj żółtka, masło, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka oraz rozrobione drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Misę robota z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Po tym czasie, zdecydowanym ruchem wbij pięść w wyrośnięte ciasto.
Na blacie posypanym mąką uformuj z ciasta prostokąt, posmaruj wierzch prostokąta pesto, dłuższy bok prostokąta zwiń w rulon. Wierzch rulonu przetnij nożem, odsłaniając kolejne warstwy ciasta i pesto.
Rulon przekręć kilka razy w jedną stronę – tak powstanie warkocz, połącz ze sobą końce. Wieniec delikatnie przełóż do okrągłej formy do pieczenia. W środek włóż małe okrągłe naczynie, odporne na pieczenie. Wieniec zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, dzięki temu będzie miało piękny kolor i będzie błyszczące.
Warkocz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z funkcją termoobiegu i z dodatkiem ParaPlus na poziomie 1. Wieniec drożdżowy piecz ok. 35–40 minut.
Komentarze