Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto

Opis wykonania

A co powiesz na ciasto drożdżowe na słono? Wypróbuj przepis na wieniec drożdżowy z nowalijkowym pesto – nie tylko pięknie wygląda, ale jeszcze wspaniale smakuje! Do dzieła!

  1. Przygotowanie wieńca drożdżowego zacznijmy od pesto. 

    Pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do natki pietruszki i kopru dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.

  2. Teraz czas na ciasto:

    Drożdże wymieszaj z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstaw na 5 minut.

    Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, dodaj żółtka, masło, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka oraz rozrobione drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Misę robota z ciastem przykryj ściereczką  i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie, zdecydowanym ruchem wbij pięść w wyrośnięte ciasto.

    Na blacie posypanym mąką uformuj z ciasta prostokąt, posmaruj wierzch prostokąta pesto, dłuższy bok prostokąta zwiń w rulon. Wierzch rulonu przetnij nożem, odsłaniając kolejne warstwy ciasta i pesto.

  4. Rulon przekręć kilka razy w jedną stronę – tak powstanie warkocz, połącz ze sobą końce. Wieniec delikatnie przełóż do okrągłej formy do pieczenia. W środek włóż małe okrągłe naczynie, odporne na pieczenie. Wieniec zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, dzięki temu będzie miało piękny kolor i będzie błyszczące.

  5. Warkocz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z funkcją termoobiegu i z dodatkiem ParaPlus na poziomie 1. Wieniec drożdżowy piecz ok. 35–40 minut.

Bosch do kuchni