Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wieżyczki ratatouille z kurczakiem

Opis wykonania

Nowa odsłona tradycyjnego dania.

Warzywa z kurczakiem to klasyka, jednak podana w formie wieżyczek będzie miłym i smacznym zaskoczeniem.

Opis przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinię umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Bakłażana dodatkowo rozłóż na desce i posyp solą z obu stron. Gdy odda goryczkę opłukaj plastry pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę drobno posiekaj, skrop niewielką ilością oliwy, a następnie wymieszaj z ricottą i wędzoną papryką.
  3. Z sosu sojowego, oliwy, czosnku i oregano przygotuj marynatę. Fileta pokrój w paski o szerokości ok 1,5 cm i marynuj około 15 minut.
  4. Cukinię i bakłażana ugrilluj na patelni. Gdy warzywa będą gotowe zacznij smażyć kurczaka. W tym samym czasie ułóż wieżyczki. Posmaruj plastry ricottą i układaj je naprzemiennie. Na szczycie możesz umieścić liście bazylii.
  5. Kurczaka po usmażeniu ułóż obok wieżyczek. Do dania doskonale będzie pasowała kasza jęczmienna.

TIP

  • Cebulę dodaną do serka możesz wcześniej podsmażyć na patelni.
  • Aby dodać daniu więcej koloru możesz przygotować sos na bazie pomidorów i papryki.