Nowa odsłona tradycyjnego dania.
Warzywa z kurczakiem to klasyka, jednak podana w formie wieżyczek będzie miłym i smacznym zaskoczeniem.
Opis przygotowania:
- Bakłażana i cukinię umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Bakłażana dodatkowo rozłóż na desce i posyp solą z obu stron. Gdy odda goryczkę opłukaj plastry pod bieżącą wodą.
- Cebulę drobno posiekaj, skrop niewielką ilością oliwy, a następnie wymieszaj z ricottą i wędzoną papryką.
- Z sosu sojowego, oliwy, czosnku i oregano przygotuj marynatę. Fileta pokrój w paski o szerokości ok 1,5 cm i marynuj około 15 minut.
- Cukinię i bakłażana ugrilluj na patelni. Gdy warzywa będą gotowe zacznij smażyć kurczaka. W tym samym czasie ułóż wieżyczki. Posmaruj plastry ricottą i układaj je naprzemiennie. Na szczycie możesz umieścić liście bazylii.
- Kurczaka po usmażeniu ułóż obok wieżyczek. Do dania doskonale będzie pasowała kasza jęczmienna.
TIP
- Cebulę dodaną do serka możesz wcześniej podsmażyć na patelni.
- Aby dodać daniu więcej koloru możesz przygotować sos na bazie pomidorów i papryki.