Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nowa odsłona tradycyjnego dania.

Składniki

2 małe bakłażany
1 duży filet z kurczaka
1 duża cukinia
1 opakowanie ricotty
1 duża czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka oregano
1-2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Warzywa z kurczakiem to klasyka, jednak podana w formie wieżyczek będzie miłym i smacznym zaskoczeniem.

Opis przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinię umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Bakłażana dodatkowo rozłóż na desce i posyp solą z obu stron. Gdy odda goryczkę opłukaj plastry pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę drobno posiekaj, skrop niewielką ilością oliwy, a następnie wymieszaj z ricottą i wędzoną papryką.
  3. Z sosu sojowego, oliwy, czosnku i oregano przygotuj marynatę. Fileta pokrój w paski o szerokości ok 1,5 cm i marynuj około 15 minut.
  4. Cukinię i bakłażana ugrilluj na patelni. Gdy warzywa będą gotowe zacznij smażyć kurczaka. W tym samym czasie ułóż wieżyczki. Posmaruj plastry ricottą i układaj je naprzemiennie. Na szczycie możesz umieścić liście bazylii.
  5. Kurczaka po usmażeniu ułóż obok wieżyczek. Do dania doskonale będzie pasowała kasza jęczmienna.

TIP

  • Cebulę dodaną do serka możesz wcześniej podsmażyć na patelni.
  • Aby dodać daniu więcej koloru możesz przygotować sos na bazie pomidorów i papryki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych