Wigilijna zupa migdałowa
4 porcje
30 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Popularna na Kresach słodka zupa podawana na Wigilię.
Składniki
1 l mleka
200 g migdałów bez skórki
1 garść rodzynek
2 łyżka migdałów w płatkach
2 szt. laski cynamonu
1 szt. laska wanilii
1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
1 szczypta soli
Wigilijna zupa migdałowa
Wigilijna zupa migdałowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Migdały zmiel w blenderze lub moździerzu. Rodzynki zalej ciepłą wodą. Mleko zagotuj z cukrem i migdałami. Zmniejsz płomień lub moc palnika i gotuj około 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaj rodzynki oraz przyprawy. Płatki migdałów podpraż chwilę na patelni. Zupę podawaj na ciepło, udekorowaną rodzynkami i prażonymi płatkami.
Do zupy można podać gotowany ryż, mak lub pszenicę.
Rodzynki można zamienić na skórkę pomarańczową.
Zupę można dodatkowo posłodzić miodem lub łyżką słodkiej śmietanki.
Komentarze