Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Popularna na Kresach słodka zupa podawana na Wigilię.

Składniki

1 l mleka
200 g migdałów bez skórki
1 garść rodzynek
2 łyżka migdałów w płatkach
2 szt. laski cynamonu
1 szt. laska wanilii
1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
1 szczypta soli

Opis wykonania

Migdały zmiel w blenderze lub moździerzu. Rodzynki zalej ciepłą wodą. Mleko zagotuj z cukrem i migdałami. Zmniejsz płomień lub moc palnika i gotuj około 15 minut.

Pod koniec gotowania dodaj rodzynki oraz przyprawy. Płatki migdałów podpraż chwilę na patelni. Zupę podawaj na ciepło, udekorowaną rodzynkami i prażonymi płatkami.

Do zupy można podać gotowany ryż, mak lub pszenicę.

Rodzynki można zamienić na skórkę pomarańczową.

Zupę można dodatkowo posłodzić miodem lub łyżką słodkiej śmietanki.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bez rodzynek też jest pyszka!
Radosław
Ciekawy przepis :)