Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Popularna na Kresach słodka zupa podawana na Wigilię.

Składniki

1 l mleka
200 g migdałów bez skórki
1 garść rodzynek
2 łyżka migdałów w płatkach
2 szt. laski cynamonu
1 szt. laska wanilii
1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
1 szczypta soli

Opis wykonania

Migdały zmiel w blenderze lub moździerzu. Rodzynki zalej ciepłą wodą. Mleko zagotuj z cukrem i migdałami. Zmniejsz płomień lub moc palnika i gotuj około 15 minut.

Pod koniec gotowania dodaj rodzynki oraz przyprawy. Płatki migdałów podpraż chwilę na patelni. Zupę podawaj na ciepło, udekorowaną rodzynkami i prażonymi płatkami.

Do zupy można podać gotowany ryż, mak lub pszenicę.

Rodzynki można zamienić na skórkę pomarańczową.

Zupę można dodatkowo posłodzić miodem lub łyżką słodkiej śmietanki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bez rodzynek też jest pyszka!
Radosław
Ciekawy przepis :)