Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung
4 porcje
90 min
Średnie
Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung.
Składniki
400 ml mleczko kokosowe
500 g wołowina
200 g kiełki fasoli mung ze słoika
200 g żółta fasolka
1 szt. szalotka
2 łyżka masło
1 łyżeczka curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami.
Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut.
Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części.
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony.
Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu gotujemy przez 60-90 minut (aż wołowina będzie miękka a nie gumowata). Na koniec doprawiamy solą wg uznania.
Komentarze