Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wytrawne ptysie z pieczonym kurczakiem i burakami

Wytrawne ptysie z pieczonym kurczakiem i burakami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

99 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niecodzienne zastosowanie ciasta ptysiowego, które większości kojarzy się z deserem. Zapraszam na wersję wytrawną z kaszą gryczaną - nie tylko na deser!

Składniki

260 ml woda
100 g masło
200 g mąka
5 szt. jajka
1 szczypta ulubione zioła
1 szczypta sól
100 g kasza gryczana
100 g kawałki pieczonego kurczaka (np. z obiadu)
1 szt. duży burak
1 szt. słodki ziemniak
2-3 łyżka ziarna kukurydzy (świeżej lub z puszki)
1 szt. natka pietruszki
1 szczypta zioła, przyprawy

Opis wykonania

Wodę z tłuszczem i solą doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy całą mąkę i dokładnie mieszamy. Lekko chłodzimy masę i dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy i dodajemy kolejne(jajka można dodawać, gdy masa nie smakuje mąką.). Na tym etapie możemy też dodać ulubione zioła(np. suszony tymianek). Gdy dodamy wszystkie jajka, a masa będzie lśniąca i odchodząca od ścianek garnka możemy ją przełożyć do rękawa cukierniczego lub zrobić rożek z papieru do pieczenia. Wyciskamy ciasto na blachę i pieczemy w 180*C, aż ładnie wyrosną i będą lśniące i brązowe. Po postukaniu w spód każdego ptysia powinien dobiegać pusty głos. Studzimy je. Kaszę gotujemy na sypko(15-20 minut w dużej ilości osolonej wodzy). Buraka i batata myjemy, pieczemy w 180*C aż będą miękkie(warto wstawić je wcześniej, możemy je też ugotować). Obieramy je, batata rozgniatamy i dodajemy do kaszy, buraka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy razem z poszatkowaną drobno szalotką do kaszy, dodajemy też upieczonego kurczaka(małe kawałki), kukurydzę i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku czym tylko chcemy. Ostudzone ptysie delikatnie przekrawamy nożem do chleba, nakładamy słuszną porcję farszu i składamy ptysie. Smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych