Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zapiekana owsianka

Zapiekana owsianka
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruche ciasto z płatków owsianych i orkiszowych z dodatkiem karmelizowanych jabłek zapiekane w piekarniku- idealne słodkie śniadanie lub przekąska.Smakuje jak ciasto, ale jest dużo zdrowsza!

Składniki

100 g płatki owsiane
100 g płatki orkiszowe
1 łyżeczka cynamon
1 szczypta sól
3 szt. jabłko
1 szt. jajko
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
85 g masło
1 łyżka miód

Opis wykonania

Płatki owsiane i orkiszowe mielimy ale nie na mąkę, maja być wyczuwalne kawałki płatków. Łączymy je z zimnym masłem, jajkiem, solą i połową cynamonu- zagniatamy kruche ciasto i chwile schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na miodzie ( ilość zależna od słodyczy jabłek i własnych preferencji) z cynamonem kilka minut (czas zależy od pożądanej miękkości jabłek, ale trzeba pamiętać że spędza one jeszcze chwilę w piekarniku). Ciastem wyklejamy kokilki, nakładamy farsz jabłkowy i na górę "czapeczkę" z ciasta. Robimy po środku dziurkę wykałaczką by powietrze maiło odpływ i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 min aż góra się zrumieni. Można podawać na ciepło i na zimno.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych