Zapiekana owsianka
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Zapiekana owsianka
Zapiekana owsianka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Płatki owsiane i orkiszowe mielimy ale nie na mąkę, maja być wyczuwalne kawałki płatków. Łączymy je z zimnym masłem, jajkiem, solą i połową cynamonu- zagniatamy kruche ciasto i chwile schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na miodzie ( ilość zależna od słodyczy jabłek i własnych preferencji) z cynamonem kilka minut (czas zależy od pożądanej miękkości jabłek, ale trzeba pamiętać że spędza one jeszcze chwilę w piekarniku). Ciastem wyklejamy kokilki, nakładamy farsz jabłkowy i na górę "czapeczkę" z ciasta. Robimy po środku dziurkę wykałaczką by powietrze maiło odpływ i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 min aż góra się zrumieni. Można podawać na ciepło i na zimno.
Komentarze