Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka z młodych ziemniaków

Opis wykonania

Zapiekanka z młodych ziemniaków - krok 1

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupinkach na półtwardo (12 min)

Następnie kroimy je w talarki o grubości 2 mm.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - krok 2

Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w ósemki, a pora w cienkie plasterki (2 mm).

Czosnek siekamy w plasterki, a ser trzemy na tarce.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - krok 3

Do rondla wlewamy śmietanę i dosypujemy połowę startego sera. Gotujemy mieszając aż się rozpuści.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek, rzodkiewki oraz pora (3 minuty). Dodajemy wino i dusimy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - krok 4

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone warzywa, plastry ziemniaków.

Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy serem rozpuszczonym w śmietanie i posypujemy migdałami.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - krok 5

Wygładzamy łyżką, aby zapiekanka była równa.

Posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 160°C.

Zapiekanka z młodych ziemniaków - krok 6

Przed podaniem posypujemy zapiekankę siekanym koprem.

 

Bosch do kuchni