Zapiekanka z młodych ziemniaków
6 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupinkach na półtwardo (12 min)
Następnie kroimy je w talarki o grubości 2 mm.
Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w ósemki, a pora w cienkie plasterki (2 mm).
Czosnek siekamy w plasterki, a ser trzemy na tarce.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Do rondla wlewamy śmietanę i dosypujemy połowę startego sera. Gotujemy mieszając aż się rozpuści.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek, rzodkiewki oraz pora (3 minuty). Dodajemy wino i dusimy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone warzywa, plastry ziemniaków.
Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy serem rozpuszczonym w śmietanie i posypujemy migdałami.
Wygładzamy łyżką, aby zapiekanka była równa.
Posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 160°C.
Przed podaniem posypujemy zapiekankę siekanym koprem.
Komentarze