Zapiekanka z młodych ziemniaków
![Zapiekanka z młodych ziemniaków](https://akademiasmaku.pl/storage/7822/conversions/zapiekanka-z-mlodych-ziemniakow-5004-single.webp)
6 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9968/conversions/0TiBvsU2rGqLAf-thumb.webp)
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupinkach na półtwardo (12 min)
Następnie kroimy je w talarki o grubości 2 mm.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9969/conversions/7iYBNET0nze8e2-thumb.webp)
Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w ósemki, a pora w cienkie plasterki (2 mm).
Czosnek siekamy w plasterki, a ser trzemy na tarce.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9970/conversions/kett7ArjG9aH3G-thumb.webp)
Do rondla wlewamy śmietanę i dosypujemy połowę startego sera. Gotujemy mieszając aż się rozpuści.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek, rzodkiewki oraz pora (3 minuty). Dodajemy wino i dusimy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9971/conversions/2OVj6XplGM6koy-thumb.webp)
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone warzywa, plastry ziemniaków.
Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy serem rozpuszczonym w śmietanie i posypujemy migdałami.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9972/conversions/bzV0grFnTnytjm-thumb.webp)
Wygładzamy łyżką, aby zapiekanka była równa.
Posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 160°C.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/9973/conversions/sUH6az3pghye4Y-thumb.webp)
Przed podaniem posypujemy zapiekankę siekanym koprem.
Komentarze