Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

1 kg drobnych ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 pory
50 ml białego wina
70 g migdałów
150 ml śmietany
½ pęczka koperku
1 pęczek rzodkiewki
200 g sera cheddar
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupinkach na półtwardo (12 min)

Następnie kroimy je w talarki o grubości 2 mm.

Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w ósemki, a pora w cienkie plasterki (2 mm).

Czosnek siekamy w plasterki, a ser trzemy na tarce.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Do rondla wlewamy śmietanę i dosypujemy połowę startego sera. Gotujemy mieszając aż się rozpuści.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek, rzodkiewki oraz pora (3 minuty). Dodajemy wino i dusimy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone warzywa, plastry ziemniaków.

Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy serem rozpuszczonym w śmietanie i posypujemy migdałami.

Wygładzamy łyżką, aby zapiekanka była równa.

Posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 160°C.

Przed podaniem posypujemy zapiekankę siekanym koprem.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych