Zapiekanka z pieczarkami
![Zapiekanka z pieczarkami](https://akademiasmaku.pl/storage/7439/conversions/zapiekanka-z-pieczarkami-4608-single.webp)
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9012/conversions/1doVT1jdUVcVJH-thumb.webp)
Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Mleko zagotuj, następnie zdejmij z mocy płyty grzewczej i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9014/conversions/f83UNBkdbtaDbY-thumb.webp)
W rondlu na małej mocy palnika zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.
Rondel zdejmij z palnika i delikatnie wlewaj przestudzone mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Rondel ponownie umieść na małej mocy palnika i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9015/conversions/rC6T3krCJqt3pk-thumb.webp)
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układaj makaron, pomidorki, pieczarki i sos beszamelowy. Powtarzaj, aż powstaną dwie warstwy. Na wierzchu ułóż ser mozzarella.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9017/conversions/TtgifpqeOI3dmG-thumb.webp)
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35–40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.
Komentarze