Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka z pieczarkami

Opis wykonania

Zapiekanka z pieczarkami to błyskawiczne danie obiadowe.Składa się z warstw makaronu, który przekładany jest sosem beszamelowym, pomidorami oraz pieczarkami. Wierzch zapiekanki pokryty jest serem mozzarella.

Zapiekanka z pieczarkami - krok 1

Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Mleko zagotuj, następnie zdejmij z mocy płyty grzewczej i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

Zapiekanka z pieczarkami - krok 2

W rondlu na małej mocy palnika zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

Rondel zdejmij z palnika i delikatnie wlewaj przestudzone mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

Rondel ponownie umieść na małej mocy palnika i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Zapiekanka z pieczarkami - krok 3

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układaj makaron, pomidorki, pieczarki i sos beszamelowy. Powtarzaj, aż powstaną dwie warstwy. Na wierzchu ułóż ser mozzarella.

Zapiekanka z pieczarkami - krok 4

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35–40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.

Bosch do kuchni