Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zapiekanka z pieczarkami to błyskawiczne danie obiadowe.Składa się z warstw makaronu, który przekładany jest sosem beszamelowym, pomidorami oraz pieczarkami. Wierzch zapiekanki pokryty jest serem mozzarella.

Składniki

300 g makaronu penne lub świderki
400 g pieczarek
250 g mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
600 ml mleka
50 g mąki pszennej
50 g masła
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Mleko zagotuj, następnie zdejmij z mocy płyty grzewczej i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

2

W rondlu na małej mocy palnika zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

Rondel zdejmij z palnika i delikatnie wlewaj przestudzone mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

Rondel ponownie umieść na małej mocy palnika i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

3

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układaj makaron, pomidorki, pieczarki i sos beszamelowy. Powtarzaj, aż powstaną dwie warstwy. Na wierzchu ułóż ser mozzarella.

4

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35–40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Naprawdę coś wspaniałego, smaczne pożywne i delikatne.
Marta
Fajne danie, nie wymagające dużo czasu ani umiejętności kulinarnych :)
Patrycja Lewandowska
U mnie z dodatkiem boczku :)