Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.67 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zapiekanka z pieczarkami to błyskawiczne danie obiadowe.Składa się z warstw makaronu, który przekładany jest sosem beszamelowym, pomidorami oraz pieczarkami. Wierzch zapiekanki pokryty jest serem mozzarella.

Składniki

300 g makaronu penne lub świderki
400 g pieczarek
250 g mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
600 ml mleka
50 g mąki pszennej
50 g masła
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Mleko zagotuj, następnie zdejmij z mocy płyty grzewczej i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

2

W rondlu na małej mocy palnika zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

Rondel zdejmij z palnika i delikatnie wlewaj przestudzone mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

Rondel ponownie umieść na małej mocy palnika i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

3

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układaj makaron, pomidorki, pieczarki i sos beszamelowy. Powtarzaj, aż powstaną dwie warstwy. Na wierzchu ułóż ser mozzarella.

4

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35–40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.67, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Naprawdę coś wspaniałego, smaczne pożywne i delikatne.
Marta
Fajne danie, nie wymagające dużo czasu ani umiejętności kulinarnych :)
Patrycja Lewandowska
U mnie z dodatkiem boczku :)