Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem
6 porcje
80 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw.
Składniki
600 g fileta z łososia
1 szt. ostra papryka chilli
1/2 szt. sok i skórka z 1/2 cytryny
1 kg ziemniaków
3 szt. czerwone cebule
2 szt. czerwone papryki
2 szklanka ząbki czosnku
1 szt. por
1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 szczypta sól
2 łyżka olej rzepakowy
Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem
Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Marynata
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać.
2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą.
3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić
do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego.
4. Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną
w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut.
7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym.
Komentarze