Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziemniaki w mundurkach z dwoma rodzajami dipów

Ziemniaki w mundurkach z dwoma rodzajami dipów
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ziemniaki w mundurkach z dipem z awocado i dipem z boczku.

Składniki

1 kg średnich, nierozsypujących się ziemniaków, możliwie równej wielkości
Dip z boczku:
100 g boczku w plasterkach
150 g sera pleśniowego blue
250 g creme fraiche
pęczka szczypiorku
Dip z awocado:
dojrzałe awocado
2 łyżka soku z cytryny
250 g creme fraiche
mały strączek czerwonego chilli
pęczka kolendry lub kopru
sól, pieprz

Opis wykonania

Ziemniaki umyć szczoteczką i włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Gotować na parze, jak podano poniżej. Dip z boczku: boczek pokroić w paski grubości 1 cm. Usmażyć na patelni na średnim ogniu chrupiące skwarki. Osączyć na ręczniku papierowym. Rozdrobnić ser pleśniowy blue i dodać creme fraiche. Posiekać szczypiorek i wraz ze skwarkami dodać do masy serowej. Dip z awokado: awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miąższ wymieszać z sokiem z cytryny i dodać creme fraiche. Przekroić wzdłuż strączki chili i wyjąć pestki. Pokroić drobno chili i kolendrę i dodać do dipu. Doprawić solą i pieprzem. Dip podawać do ziemniaków.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: program automatyczny: "ziemniaki", "ziemniaki w mundurkach", ok. 40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych