Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zimne nóżki

Opis wykonania

Zimne nóżki czy nóżki w galarecie to tradycyjne polskie danie, które pamięta się od dzieciństwa. Jedna z ulubionych zimnych zakąsek podczas domowych uroczystości i imprez.

  1. Marchewkę pietruszkę i seler opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrój cebulę. Nóżki opal nad ogniem i umyj.

  2. Ugotuj na wolnym ogniu wywar na mięsie i warzywach (około 3 godzin). Nóżki i warzywa wyjmij i ostudź. Warzywa odłóż na bok, a w nóżkach oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałeczki i przełóż do miseczek albo salaterek.

  3. Zagotuj wywar, dodaj białko – kiedy się zetnie, przecedź bulion przez gęste sito. Dopraw pieprzem, sosem sojowym i solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

  4. Rozłożone w pojemnikach mięso z nóżek, zalej wywarem i odstaw do stężenia w chłodne miejsce.