Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zimne nóżki czy nóżki w galarecie to tradycyjne polskie danie, które pamięta się od dzieciństwa. Jedna z ulubionych zimnych zakąsek podczas domowych uroczystości i imprez.

Składniki

4 nóżki wieprzowe
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
2 cebule
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 białko
Kilka łyżek sosu sojowego
2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
Pieprz i sól

Opis wykonania

Marchewkę pietruszkę i seler opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrój cebulę. Nóżki opal nad ogniem i umyj.

Ugotuj na wolnym ogniu wywar na mięsie i warzywach (około 3 godzin). Nóżki i warzywa wyjmij i ostudź. Warzywa odłóż na bok, a w nóżkach oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałeczki i przełóż do miseczek albo salaterek.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh

Zagotuj wywar, dodaj białko – kiedy się zetnie, przecedź bulion przez gęste sito. Dopraw pieprzem, sosem sojowym i solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.

Rozłożone w pojemnikach mięso z nóżek, zalej wywarem i odstaw do stężenia w chłodne miejsce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Najlepsze danie na zimno dla mojego męża
Marta
Klasyka polskich rodzin, warto znać ten przepis.
Magda
Klasyka, smak dzieciństwa:)
Sylwucha
Zawsze na święta :) jak zwykle dołożyłam coś od siebie czyli kukurydzę
Marta
Spora dawka kolagenu ;)
MiszelPiszel
Świetna przystawka na zimno na świątecznym stole.
DS
Zawsze na świątecznym stole
Iza
Dobre na święta i bez okazji, klasyk imienin i imprez
Ewusia1222
Tradycyjne danie
fiziowaaa
Jeszcze tylko cebulka i ocet i można siadać do uczty