


Zimne nóżki czy nóżki w galarecie to tradycyjne polskie danie, które pamięta się od dzieciństwa. Jedna z ulubionych zimnych zakąsek podczas domowych uroczystości i imprez.
Marchewkę pietruszkę i seler opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrój cebulę. Nóżki opal nad ogniem i umyj.
Ugotuj na wolnym ogniu wywar na mięsie i warzywach (około 3 godzin). Nóżki i warzywa wyjmij i ostudź. Warzywa odłóż na bok, a w nóżkach oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałeczki i przełóż do miseczek albo salaterek.
Zagotuj wywar, dodaj białko – kiedy się zetnie, przecedź bulion przez gęste sito. Dopraw pieprzem, sosem sojowym i solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
Rozłożone w pojemnikach mięso z nóżek, zalej wywarem i odstaw do stężenia w chłodne miejsce.