Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy korony drzew przybierają już odcienie złota, czerwieni i brązu, to znak, że właśnie rozpoczął się sezon dyniowy. Co to oznacza dla miłośników kulinariów? Nieskończoną ilość propozycji na wyśmienite dania, które z łatwością przyrządzimy we własnej kuchni podczas chłodnych, jesiennych dni, spędzonych w gronie rodziny lub przyjaciół. Jedną z najlepszych propozycji, która bez wątpienia zadowoli kubki smakowe każdego łasucha, jest niewątpliwie zupa dyniowa na ostro. Jak ją przyrządzić i jakich składników będziemy potrzebować? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Składniki

1 kg dynia
2 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szczypta chili
1 szczypta mielony imbir
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżka masło klarowane
1 l woda

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
215 kcal
Tłuszcz
8.6 g
Węglowodany
24.5 g
Błonnik
5.4 g
Białko
9.98 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Składniki potrzebne do przygotowania pikantnej zupy dyniowej nie należą do szczególnie trudno dostępnych. Zdecydowana większość z nich z pewnością znajduje się już naszych kuchniach, lodówkach, czy piwniczkach, więc bierzmy się do roboty!

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z dodatkiem przeciśniętego przez specjalną praskę czosnku, dusimy na maśle w wysokim garnku.

Zobacz: płyty grzewcze.

Następnie dodajemy kolejno pozostałe, pokrojone w kostkę, warzywa i chwilę podsmażamy do zarumienienia. Zalewamy wszystko przygotowanym litrem wody i dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Na koniec blendujemy do momentu uzyskania konsystencji  gładkiego kremu i przyprawiamy do smaku.

Zobacz: blendery ręczne.

Gotową, pachnącą i ciepłą zupę dyniową na ostro, podajemy w miseczkach z dodatkiem łezki śmietany 30%, a w przypadku zagorzałych miłośników chrupania – także z solidną porcją grzanek czosnkowych. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda G
Bardzo dobra zupa. Dodatkowo użyłam passaty pomidorowej.
Magda G
Bardzo dobra zupa. Dodatkowo użyłam passaty pomidorowej.