Zupa krem z kalafiora i ziemniaczanego puree
5 porcje
40 min
Łatwe
Pyszna, kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem puree ziemniaczanego. Podana z kontrastującą marchewką w glazurze, kalafiorem oraz groszkiem ptysiowym.
Składniki
650-700 g kalafior
170 g purre ziemniaczane
150 g marchewka
1 łyżka masło
1 łyżka olej
1 łyżka cukier
1,5-2 l rosół
1 szczypta suszona natka pietruszki
Zupa krem z kalafiora i ziemniaczanego puree
Zupa krem z kalafiora i ziemniaczanego puree
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalafiora kroimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Każdą z różyczek dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy je do garnka. Odkładamy kilka różyczek do dekoracji ( należy je ugotować w osolonej wodzie w osobnym garnku).
Całość zalewamy rosołem, dodajemy roztartą w palcach suszoną natkę pietruszki. Całość gotujemy do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy puree z ziemniaków. Ja użyłam tego co zostało mi z poprzedniego dnia.
Jeśli nie mamy puree to możemy do garnka razem z kalafiorem wrzucić obrane i pokrojone z drobną kostkę ziemniaki.
Gotową zupę miksujemy na gładki krem.
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z niewielką ilością oleju. Wrzucamy marchew i przesmażamy do zmiany koloru. Następnie wierzch posypujemy cukrem. Podrzucamy zawartość patelni tak, by cukier pokrył każdy kawałek marchewki. Odstawiamy do ostudzenia.
Na talerz nakładamy porcję zupy. Na wierzchu układamy kawałki marchewki oraz różyczki kalafiora.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Komentarze