Zupa prowansalska - selerowa
5 porcje
40 min
Łatwe
Lekka i kremowa zupa, który kusi swą delikatności i łagodnym smakiem.
Składniki
1 l wywar jarzynowy
250 g seler (korzeń)
250 g ziemniaki
1/2 szt. por (biała część)
1 szt. cebula
1 szt. listek laurowy
2-3 łyżka oliwa
1 szklanka mleko
100 ml śłodka śmietanka
1 szczypta gałka muszkatołowa
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
1 garść natka pietruszki
Zupa prowansalska - selerowa
Zupa prowansalska - selerowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.
Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.
Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut.
Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę.
Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem.
(Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.)
Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku i połączyć z posiekaną natką pietruszki.
Po nalaniu do miseczek - zupę posypać groszkiem ptysiowym.
Komentarze