Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa prowansalska - selerowa

Zupa prowansalska - selerowa
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekka i kremowa zupa, który kusi swą delikatności i łagodnym smakiem.

Składniki

1 l wywar jarzynowy
250 g seler (korzeń)
250 g ziemniaki
1/2 szt. por (biała część)
1 szt. cebula
1 szt. listek laurowy
2-3 łyżka oliwa
1 szklanka mleko
100 ml śłodka śmietanka
1 szczypta gałka muszkatołowa
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
1 garść natka pietruszki

Opis wykonania

Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki. Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut. Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem. (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku i połączyć z posiekaną natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać groszkiem ptysiowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje