Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna przekąska, którą można zjeść zarówno na pajdzie chrupiącego chleba jak i bez żadnych dodatków.

Składniki

1 szklanka kasza jaglana
50 g orzechy włoskie
60 g por
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. laska selera naciowego
1 szt. ząbek czosnku
30 g olej
2 łyżka sos sojowy
2 szt. liście laurowe
2 szt. ziarna ziela angielskiego
majeranek, tymianek, suszona pietruszka, papryka mielona słodka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
2 szt. pomidorki koktajlowe do dekoracji

Opis wykonania

Na początek przygotowujemy warzywa. Por należy pokroić w plasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a seler posiekać. Kaszę jaglaną przed gotowaniem dwukrotnie zalewamy wrzątkiem po czym gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Na oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy por będzie już miękki i zeszklony na patelnię dokładamy marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko ze sobą mieszamy a następnie przeciskamy do tego ząbek czosnku. Wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe a całość dusimy na niedużym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Tak przygotowane warzywa łączymy w misce z kaszą jaglaną, posiekanymi orzechami, 30g oleju i wszystkimi przyprawami. Połączone składniki mielimy w maszynce na jednolitą masę. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do foremki do pieczenia i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC. Po upieczeniu gotowy pasztet należy odstawić do ostudzenia, najlepiej na kilka godzin aby nabrał zwartej konsystencji i dobrze się kroił. Tak przygotowany pasztet można podawać udekorowany pomidorkami i natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych