Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej
4 porcje
Średnie
Składniki
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na początek przygotowujemy warzywa. Por należy pokroić w plasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a seler posiekać. Kaszę jaglaną przed gotowaniem dwukrotnie zalewamy wrzątkiem po czym gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Na oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy por będzie już miękki i zeszklony na patelnię dokładamy marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko ze sobą mieszamy a następnie przeciskamy do tego ząbek czosnku. Wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe a całość dusimy na niedużym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Tak przygotowane warzywa łączymy w misce z kaszą jaglaną, posiekanymi orzechami, 30g oleju i wszystkimi przyprawami. Połączone składniki mielimy w maszynce na jednolitą masę. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do foremki do pieczenia i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC. Po upieczeniu gotowy pasztet należy odstawić do ostudzenia, najlepiej na kilka godzin aby nabrał zwartej konsystencji i dobrze się kroił. Tak przygotowany pasztet można podawać udekorowany pomidorkami i natką pietruszki.
Komentarze