Zupa soczewicowo kokosowa z chili.
4 porcje
Średnie
Pyszna i rozgrzewająca zupa.
Składniki
2 szt. cebula
1 szt. marchewka
2 szt. suszone chili strączki małe
2 łyżka oliwa / olej
150 g soczewica czerwona
800 ml bulion warzywny
1 szt. puszka pomidorów
200 g biała kapusta
1 szt. mleko kokosowe puszka
2 szczypta kmin rzymski, sól, pieprz
Zupa soczewicowo kokosowa z chili.
Zupa soczewicowo kokosowa z chili.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić drobno. Chili rozkruszyć ( u mnie takie malutki papryczki ) . Olej wlać do garnka i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i chili. Dodać soczewicę, bulion, pomidory zamieszać i przykryć i na małym ogniu niech się gotuję przez 30 minut. W tym czasie kapustę oczyścić, umyć i drobniutko pokroić. Kapustę i mleczko dodać do zupy wymieszać i gotować ok. 20 minut, aż soczewica i kapusta będą miękkie. Doprawić całość przyprawami wg smaku.
Komentarze