Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z czerwonej fasoli

Opis wykonania

Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ja robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.

Fasolę czerwoną zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki. Możemy ozdobić świeżymi listkami bazylii .