Zupa z czerwonej fasoli
8 porcje
90 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa z czerwonej fasoli
Zupa z czerwonej fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zanim zaczniesz – Wskazówka: Jeżeli zapomniałeś namoczyć fasolę, możesz ją z powodzeniem zastąpić czerwoną fasolą z puszki.
Idealna zupa fasolowa? Przepis babci mówi:
Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez całą noc. Rano odcedź fasolę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. W garnku umieść fasolę i pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i odrobinę soli.
Całość gotuj na niewielkim ogniu, aż fasola będzie całkowicie miękka. Przygotuj zasmażkę – roztop masło, dodaj mąkę i podsmażaj, aż nabiorą złotego koloru. Rozrzedź nieco wodą do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Sprawdź koniecznie: Jak zrobić zasmażkę?
Dodaj zasmażkę do garnka i dokładnie wymieszaj. Po ugotowaniu zupę dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Zupa fasolowa z czerwonej fasoli doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, posypana obficie natką pietruszki. Jeżeli chcesz wypróbować nowe połączenia smakowe, możesz w zamian użyć świeżych listków bazylii.
Smacznego!
Komentarze