Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcji

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.75 (Liczba ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli to idealna propozycja na sycący obiad na chłodniejsze dni. Bogata w błonnik dzięki dużej ilości fasoli i warzyw z pewnością pozytywnie zachwyci wszystkich domowników. Wypróbuj ją już dziś!

Składniki

1 szklanka czerwona fasola
1 szt. marchew
1/2 szt. korzeń pietruszki
ok. 1/4–1/3 szt. korzeń selera
2 ząbki czosnek
1 szt. liść laurowy
do smaku majeranek
1 garść natka pietruszki
ok. 2 l woda
do smaku sól i pieprz
do przygotowania zasmażki:
2 łyżka mąka
1 łyżka masło

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
352.5 kcal
Tłuszcz
10.8 g
Węglowodany
20.45 g
Błonnik
43.1 g
Białko
1.1 g
Sól
3.8 g

Opis wykonania

Zanim zaczniesz – Wskazówka: Jeżeli zapomniałeś namoczyć fasolę, możesz ją z powodzeniem zastąpić czerwoną fasolą z puszki.

Idealna zupa fasolowa? Przepis babci mówi:

Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez całą noc. Rano odcedź fasolę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. W garnku umieść fasolę i pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i odrobinę soli.

Całość gotuj na niewielkim ogniu, aż fasola będzie całkowicie miękka. Przygotuj zasmażkę – roztop masło, dodaj mąkę i podsmażaj, aż nabiorą złotego koloru. Rozrzedź nieco wodą do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Sprawdź koniecznie: Jak zrobić zasmażkę?

Dodaj zasmażkę do garnka i dokładnie wymieszaj. Po ugotowaniu zupę dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, posypana obficie natką pietruszki. Jeżeli chcesz wypróbować nowe połączenia smakowe, możesz w zamian użyć świeżych listków bazylii.

Smacznego!

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.75, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Zupełnie nie mogę się doczekać, aby spróbować tej wyjątkowej zupy
HomemadeChef
bardzo dobra, rozgrzewjaca zupa
Melisa
Bardzo dobra, nie jadłam jeszcze takiej. Ma dużo białka, odżywcza, smaczna.
Sorganna
Bardzo ciekawa i oryginalna zupa. Nie jadłam nigdy takiej, tylko z białej, zwykłej a przecież z czerwonej też się da.
lulek
Jestem smakoszem wszelkich zupek. Ta jest wyjątkowa, bardzo pożywna i smakuje całkiem inaczej niż fasolowa z białej fasoli.
PatrycjaK
Zupa pożywna, nie jestem głodna po jej zjedzeniu przez wiele godzin. Jest pyszna.