Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli to idealna propozycja na sycący obiad na chłodniejsze dni. Bogata w błonnik dzięki dużej ilości fasoli i warzyw z pewnością pozytywnie zachwyci wszystkich domowników. Wypróbuj ją już dziś!

Składniki

1 szklanka czerwona fasola
1 szt. marchew
1/2 szt. korzeń pietruszki
ok. 1/4–1/3 szt. korzeń selera
2 ząbki czosnek
1 szt. liść laurowy
do smaku majeranek
1 garść natka pietruszki
ok. 2 l woda
do smaku sól i pieprz
do przygotowania zasmażki:
2 łyżka mąka
1 łyżka masło

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
352.5 kcal
Tłuszcz
10.8 g
Węglowodany
20.45 g
Błonnik
43.1 g
Białko
1.1 g
Sól
3.8 g

Opis wykonania

Zanim zaczniesz – Wskazówka: Jeżeli zapomniałeś namoczyć fasolę, możesz ją z powodzeniem zastąpić czerwoną fasolą z puszki.

Idealna zupa fasolowa? Przepis babci mówi:

Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez całą noc. Rano odcedź fasolę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. W garnku umieść fasolę i pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i odrobinę soli.

Całość gotuj na niewielkim ogniu, aż fasola będzie całkowicie miękka. Przygotuj zasmażkę – roztop masło, dodaj mąkę i podsmażaj, aż nabiorą złotego koloru. Rozrzedź nieco wodą do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Sprawdź koniecznie: Jak zrobić zasmażkę?

Dodaj zasmażkę do garnka i dokładnie wymieszaj. Po ugotowaniu zupę dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, posypana obficie natką pietruszki. Jeżeli chcesz wypróbować nowe połączenia smakowe, możesz w zamian użyć świeżych listków bazylii.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Zupełnie nie mogę się doczekać, aby spróbować tej wyjątkowej zupy