Zupa z groszku cukrowego i szparagów z dodatkiem orzechów pinii
3 porcje
25 min
Łatwe
Wiosenna, lekka zupa - idealna na rodzinny obiad lub lunch do pracy. Mnóstwo witamin zaklętych w jednej miseczce!
Składniki
2 szt. młody ziemniak, ugotowany i pokrojony w plastry
7 szt. szparagi, umyte i pokrojone
10 szt. groszek cukrowy, umyty, pokrojony na 5-cm kawałki i
100 g orzechy pinii, uprażone
500 ml bulion warzywny
3 szt. czosnek, obrany i zmiażdżony
2 łyżka oliwa z oliwek
1 garść liście świeżej bazylii
1 szklanka wyłuskane ziarenka zielonego groszku, świeży
1 szczypta sól morska
1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz
Zupa z groszku cukrowego i szparagów z dodatkiem orzechów pinii
Zupa z groszku cukrowego i szparagów z dodatkiem orzechów pinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do głębokiego garnka wlać bulion z warzyw, zagotować. Dodać groszek cukrowy i zmiażdżony czosnek, gotować przez 5 min. Dodać umyte i pokrojone szparagi oraz wyłuskane ziarenka groszku, doprawić do smaku solą morską i pieprzem; gotować przez 3 minuty.
Zdjąć z ognia, dodać ziemniaki oraz oliwę z oliwek, wymieszać.
Przelać do 3 miseczek, udekorować liśćmi bazylii i oprószyć obficie piniami.
Komentarze