


Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Tym razem proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej.
Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę (usuń oczy i skrzela) – zachowaj te części ryby do przygotowania wywaru.
Filetuj rybę. Filety karpia pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem lub na suchej patelni, aż zbrązowieje.
Do garnka włóż oczyszczone części ryby: głowę, płetwy i ogon, warzywa, przyprawy oraz opaloną cebulę.
Zalej ok. 2 litrami wody, zagotuj, zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj na niewielkiej mocy, aż warzywa będą miękkie.
Wywar przecedź. Zachowaj jedynie ugotowane marchewki – pokrój je w plasterki i odstaw.
Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby. Filety gotuj przez ok. 15 minut na małej mocy palnika.
Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką, oprószoną posiekaną natką pietruszki.