Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa z karpia

Zupa z karpia
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Tym razem proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej.

Składniki

1 kg karpia
2 l wody
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
¼ korzenia selera
1 cebula
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
2 liście laurowe
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do podania

Opis wykonania

1

Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę (usuń oczy i skrzela) – zachowaj te części ryby do przygotowania wywaru.

Filetuj rybę. Filety karpia pokrój na mniejsze kawałki.

2

Cebulę w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem lub na suchej patelni, aż zbrązowieje.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Do garnka włóż oczyszczone części ryby: głowę, płetwy i ogon, warzywa, przyprawy oraz opaloną cebulę.

Zalej ok. 2 litrami wody, zagotuj, zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj na niewielkiej mocy, aż warzywa będą miękkie.

Wywar przecedź. Zachowaj jedynie ugotowane marchewki – pokrój je w plasterki i odstaw. 

4

Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby. Filety gotuj przez ok. 15 minut na małej mocy palnika.

Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę. 

Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką, oprószoną posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych