Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z karpia

Opis wykonania

Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Tym razem proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej.

Zupa z karpia - krok 1

Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę (usuń oczy i skrzela) – zachowaj te części ryby do przygotowania wywaru.

Filetuj rybę. Filety karpia pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa z karpia - krok 2

Cebulę w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem, aż zbrązowieje.

Zupa z karpia - krok 3

Do garnka włóż oczyszczone części ryby: głowę, płetwy i ogon, warzywa, przyprawy oraz opaloną cebulę.

Zalej ok. 2 litrami wody, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Wywar przecedź. Zachowaj jedynie ugotowane marchewki – pokrój je w plasterki i odstaw. 

Zupa z karpia - krok 4

Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby. Filety gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu.

Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę. 

Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką, oprószoną posiekaną natką pietruszki.