Zupa z kaszą pęczak i grzybami
4 porcje
Średnie
Pachnąca grzybami i wędzeniem, z cudownie kleistą kaszą pęczak, wspaniała zupa! Sycąca i aromatyczna. Idealna.
Składniki
2,5 l woda
0,5 szklanka kasza pęczak
1 szt. biała część pora
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. wędzone kabanosy
2 szt. laski selera naciowego
50 g suszone podgrzybki
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka wędzona słodka papryka
0,5 łyżeczka ostra papryka
2 łyżka ciemny sos sojowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka masło
sól
pieprz
Zupa z kaszą pęczak i grzybami
Zupa z kaszą pęczak i grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę. Następnie wypłukać kaszę i wraz z odcedzonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem zalać wodą. Gotować do miękkości. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Kabanosy lub kiełbaskę także pokroić na cienkie plasterki. Por pokroić w półplasterki, seler w plasterki, marchew i pietruszkę w kostkę. Kabanosy i warzywa na maśle, dodając wszystkie przyprawy. Usmażone warzywa przełożyć do garnka z kaszą i na niewielkim ogniu gotować jeszcze pół godziny. Pod sam koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze