Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pachnąca grzybami i wędzeniem, z cudownie kleistą kaszą pęczak, wspaniała zupa! Sycąca i aromatyczna. Idealna.

Składniki

2,5 l woda
0,5 szklanka kasza pęczak
1 szt. biała część pora
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. wędzone kabanosy
2 szt. laski selera naciowego
50 g suszone podgrzybki
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka wędzona słodka papryka
0,5 łyżeczka ostra papryka
2 łyżka ciemny sos sojowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka masło
sól
pieprz

Opis wykonania

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę. Następnie wypłukać kaszę i wraz z odcedzonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem zalać wodą. Gotować do miękkości. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Kabanosy lub kiełbaskę także pokroić na cienkie plasterki. Por pokroić w półplasterki, seler w plasterki, marchew i pietruszkę w kostkę. Kabanosy i warzywa na maśle, dodając wszystkie przyprawy. Usmażone warzywa przełożyć do garnka z kaszą i na niewielkim ogniu gotować jeszcze pół godziny. Pod sam koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych