Zupa z krewetkami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym
3 porcje
30 min
Łatwe
Rozgrzewająca i gęsta zupa słodko-kwaśno-ostra, idealna w mroźny dzień, podkreślająca delikatność krewetek.
Składniki
10 szt. Krewetki
250 ml Mleko kokosowe
50 g Czerwona pasta curry
5 szt. Liście khaffir
1 l Bulion drobiowy
200 g Makaron ryżowy
1 łyżka Ocet ryżowy
1 łyżeczka Cukier brązowy
1 szt. Ząbek czosnku
1 szt. Chili
1 szczypta Anyż mielony
1 garść Zielona fasolka szparagowa
Zupa z krewetkami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym
Zupa z krewetkami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Surowe krewetki obierz z pancerza i oczyścić, czosnek upraż; bulion zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj pastę czerwoną i liście khaffir oraz czosnek.
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw. Po 10 minutach do bulionu z pastą dodaj mleko kokosowe, anyż, cukier, ocet, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj surowe krewetki, fasolkę i gotować na małym ogniu około 3 minut. Do ciepłych miseczek nałóż makaron, zalej zupą, wyłóż krewetki, dodaj posiekane chili.
Komentarze