Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa z krewetkami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym

Zupa z krewetkami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewająca i gęsta zupa słodko-kwaśno-ostra, idealna w mroźny dzień, podkreślająca delikatność krewetek.

Składniki

10 szt. Krewetki
250 ml Mleko kokosowe
50 g Czerwona pasta curry
5 szt. Liście khaffir
1 l Bulion drobiowy
200 g Makaron ryżowy
1 łyżka Ocet ryżowy
1 łyżeczka Cukier brązowy
1 szt. Ząbek czosnku
1 szt. Chili
1 szczypta Anyż mielony
1 garść Zielona fasolka szparagowa

Opis wykonania

Surowe krewetki obierz z pancerza i oczyścić, czosnek upraż; bulion zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj pastę czerwoną i liście khaffir oraz czosnek.

Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw. Po 10 minutach do bulionu z pastą dodaj mleko kokosowe, anyż, cukier, ocet, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj surowe krewetki, fasolkę i gotować na małym ogniu około 3 minut. Do ciepłych miseczek nałóż makaron, zalej zupą, wyłóż krewetki, dodaj posiekane chili.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy